Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba och Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg under veckans Natomöte i Bryssel.

Stoltenberg: Ukraina kommer bli medlem i Nato

BRYSSEL 5 april 2023

Natochefen Jens Stoltenberg vill se ett långsiktigt stöd till Ukraina för att stärka landets framtida försvar mot rysk aggression och att Ukraina på sikt ska kunna gå med i försvarsalliansen.

Natoländernas utrikesministrar möttes i veckan i Natos högkvarter i Belgien för att bland annat diskutera Ukraina. Ministrarna enades bland annat om att påbörja ett flerårigt strategiskt stödprogram till Ukraina.

– [När kriget slutar] måste vi se till att president Putin inte kan fortsätta nagga europeisk säkerhet i kanten. Vi måste göra det möjligt för Ukraina hindra och försvara sig mot framtida aggression, sade Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg på onsdagen efter tvådagarsmötet.

Ett sådant stöd skulle innebära fleråriga satsningar på att stärka och ställa om Ukrainas sovjettida försvar till ett modernt västligt försvar. Men det handlar även om att bygga institutioner och hjälpa till med att ställa om standarder och doktriner för ett eventuellt framtida ukrainskt Nato-medlemskap.

– Detta är en tydlig demonstration för att vårt stöd kommer fortsätta lång tid framöver. Natos position är att Ukraina kommer att bli en medlem i alliansen, sade Stoltenberg.

Enligt Stoltenberg ligger stödet till Ukraina även i Natoländernas säkerhetsintresse.

– Om president Putin vinner i Ukraina sänder det ett farligt budskap till auktoritära ledare runt om i världen att de kan nå sina mål med våld, sade Stoltenberg.

Stärka två procentsmålet

2014 enades Natoländerna om att lägga två procent av sina samlade ekonomier på försvaret. Till Natotoppmötet i Vilnius i sommar vill Jens Stoltenberg att detta mål ska stärkas genom att sätta två procent av BNP som ett golv snarare än som ett tak för försvarsutgifterna.

– För att hålla våra invånare säkra i en allt farligare värld är det avgörande att vi investerar mer i vårt försvar, sade generalsekreterare Jens Stoltenberg.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret