Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
De 17 globala utvecklingsmålen är en del i Agenda 2030 som antogs av FN 2015.

Ny statistik: EU:s miljöarbete bromsar in

BRYSSEL 25 maj 2023

EU gör framsteg vad gäller jämställdhet och ekonomiska mål, men backar i miljömål. Det visar en ny rapport från Eurostat som mät EU:s arbete med de 17 globala målen för hållbar utveckling. Sverige sticker ut negativt vad gäller övergödning av havsvatten och i delar av jämställdhet.

Eurostat publicerade på onsdagen sin årliga rapport om hur EU uppfyller de globala målen för hållbar utveckling. Rapporten visar att EU har gjort framsteg inom de flesta av de 17 utsatta målen under de senaste fem åren fram till 2021/2022. Men på tre områden backar man: klimat, ”liv på mark” och partnerskap för de globala målen. Inom varje område finns ett gäng kriterier man tagit hänsyn till och inom ”liv på mark” fanns särskilt två orosmoln.

– Vi måste göra mer för att vända utvecklingen vad gäller förstörelsen av mark och biodiversitet, sade Viveka Palm från Eurostat vid en presentation av rapporten.

Samtidigt visar rapporten på stora framsteg också inom tre områden: ekonomisk tillväxt och att säkerställa möjligheter till anständigt arbete, att minska fattigdom samt jämställdhet. Vad gäller jämställdhet går unionen framåt med fler kvinnor i ledande positioner och ett något minskat lönegap men samtidigt ser man en utveckling där män halkar efter vad gäller studier. Inom tidig utbildning var det 2022 drygt 3 procent högre andel pojkar som övergav studierna än flickor. Eftergymnasial utbildning har blivit vanligare inom EU bland bägge könen men betydligt vanligare bland kvinnor som gått från att drygt 25 procent läste en eftergymnasial utbildning 2002 till nästan 48 procent tjugo år senare. Bland män är motsvarande siffror 21 procent till bara 36,5 procent 2022.

Sverige sticker ut

Sverige sticker markant ut negativt på ett område: övergödning av havsvattnen, där Sverige låg sämst bland EU-länderna förra året. Sverige ligger också sämre till än EU-snittet när det gäller att försäkra en ansvarsfull konsumtion och produktionsmönster. Detta trots att Sverige ligger bäst till under flera indikatorer i denna kategori såsom att man har bland den högsta andelen försäljning av nollutsläppsfordon och har reducerat utsläppen av växthusgaser per capita mer än något annat EU-land. Men man har samtidigt en konsumtion av råmaterial som ligger ovan EU-snittet och ligger under snittet vad gäller återanvändning av material.

Inom de flesta områden ligger Sverige annars bättre till än majoriteten av EU-länderna men inom tre av dessa backar man tydligt jämfört med tidigare: bekämpning av fattigdom, ”fred, rättvisa och starka institutioner” samt jämställdhet där gapet mellan män och kvinnor i anställning ökar. Samtidigt har Sverige den högsta andelen kvinnliga lagstiftare där drygt 46 procent av riksdagsledamöterna var kvinnor 2022 medan snittet i EU var 32,5 procent kvinnor i parlamenten.

Mer fakta

Natacha López
Redaktör
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret