Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Tysklands förbundskansler Olaf Scholz talade inför Europaparlamentet i veckan om brådskan att utvidga EU och behovet att samtidigt reformera unionen.

Viktigast i veckan: EU-sanktioner biter dåligt – SD stödde inte konvention mot kvinnovåld

STOCKHOLM 13 maj 2023

Europaportalen sammanfattar veckans händelser i europeisk politik.

Trots tio sanktionspaket för att pressa Ryssland att avsluta kriget i Ukraina har värdet på EU-ländernas Rysslandsimport bara minskat med några procent sedan den fullskaliga invasionen startade.  

När moderaten Arba Kokalari i veckan i Europaparlamentet drev igenom att EU skulle ansluta sig Europarådets konvention mot förebyggande och bekämpning av våld mot kvinnor och våld i hemmet, känd som Istanbulkonventionen, valde Sverigedemokraterna som enda svenska parti att inte stödja beslutet. Partiet hänvisar till att beslutet kan “i framtiden eventuellt resultera i” ett ökat EU-inflytande.

Det kan också noteras:

… att Tyskland i veckan  ånyo föreslog fördragsändringar i EU så att dagens vetorätt för EU-länder, om unionens utrikespolitik och skatter, ändras till beslut med kvalificerad majoritet .

Administratör Europaportalen
Master
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret