Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
EU-kommissionär Ylva Johansson föreslår att EU på olika sätt skärper arbetet mot korruption.

Ylva Johansson: Nu dra EU åt nätet kring de korrupta

STOCKHOLM 3 maj 2023

Med tre olika förslag vill EU-kommissionen att unionen skärper det rättsliga arbetet mot korruption i EU men också i resten av världen.

Med hänvisning till att korruption kostar EU-ländernas ekonomier lågt räknat 120 miljarder euro per år och att många medborgare och företag misstror effektiviteten i EU-ländernas antikorruptionsarbete, föreslog EU-kommissionen på onsdagen ett tredelat paket med åtgärder som ska skärpa arbetet mot korruption och öka straffen.

 Nu föreslår EU-kommissionen en omfattande uppsättning [nya] korruptionsbrott för att bekämpa den där det skadar de korrupta mest. Detta kommer att täcka de korruptionsbrott som överenskommits internationellt under FN:s konvention mot korruption. Med detta förslag siktar vi på att dra åt nätet kring de korrupta, sade EU-kommissionär Ylva Johansson i ett uttalande på onsdagen.

I den första delen av förslaget vill EU-kommissionen skapa och leda ett EU-nätverk mot korruption vars inledande uppgift blir att till nästa år kartlägga högriskområdena för korruption. Nätverket, som ska ha experter både från myndigheter och civilsamhället, ska utveckla bästa praxis och ge vägledning men också ägna sig åt att stödja en systematisk insamling av data och bevis om korruption. 

Den andra delen är ett lagstiftningsförslag där Europaparlamentet tillsammans med ministerrådet ska sätta upp en lista över vad som, utöver klassiska mutbrott också bör anses som korruptionsbrott, exempelvis förskingring och missbruk av ställning. Direktivet ska även harmonisera straffsatserna för korruptionsbrott inom EU.

Den tredje delen, att bestraffa allvarliga korruptionsbrott över hela världen, blir en fråga för ministerrådet att ta ställning till. Här är tanken att det ska användas mot “allvarliga korruptionshandlingar" i länder som har svag eller obefintliga lagstiftning på området.

– Den outtalade mängden korruption som drabbar miljontals människors liv är förödande och det måste vara unionens obevekliga uppdrag att utrota den var den än inträffar. De nya reglerna som vi föreslår i dag kommer att höja ribban och utvidga straffrättsliga påföljder till en bredare uppsättning korruptionsbrott i hela EU, sade  EU-kommissionens vice ordförande Margaritis Schinas i ett uttalande.

Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret