Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Många européer har inte råd med någon semester i år, enligt Europafackets analys.

Svårt för européer att ha råd med semester

MALMÖ 21 juli 2023

Det blir svårt för många européer att ha råd att semestra i sommar. Det visar en analys som Europeiska fackorganisationen ETUC har gjort. Sverige hör till de länder där priserna ökat mest.

Enligt en analys som Europafacket ETUC presenterat i veckan, och som baseras på uppgifter från Eurostat, kommer många arbetstagare i Europa inte att ha råd att semestra i år. Priserna för paketresor har höjts med 12,4 procent inom EU mellan januari och maj i år, och detta efter att de redan hade ökat med 11,5 procent under förra året. För en paketresa på drygt en vecka för ett genomsnittligt hushåll är genomsnittspriset inom EU nu drygt 34 000 kronor.

– Semester är viktigt för arbetstagarnas välbefinnande, men den rekordhöga prisökningen kommer att innebära att miljontals människor går miste om en semesterresa i sommar, säger ETUC:s generalsekreterare Esther Lynch i ett skriftligt uttalande.

Sverige bland de länder där priser ökat mest

Sverige hör, enligt analysen, till de fem EU-länder där priset för en paketresa har ökat mest i år, med nästan 20 procent mellan januari och maj till i genomsnitt nästan 29 000 kronor för drygt en veckas semester för ett genomsnittligt hushåll. Samtidigt är svenskar fortfarande bland de européer som mest har råd med en semester. Bara knappt fyra procent har inte råd med semester i Sverige, medan det i EU handlar om hela 19,5 procent.

Kostnaderna för att semestra är bara ett exempel på de stora prishöjningarna som påverkar människors liv nu. ETUC:s studie tar upp att de som har barn och stannar hemma också får det svårare eftersom barn inte kan äta i skolan under sommaren och matpriserna har gott upp.

– Levnadskostnadskrisen innebär att många arbetande människor kommer att få kämpa för att ge sina barn ordentligt med mat under sommarlovet, för att inte tala om att tänka på semester eller utflykter, säger Lynch.

Vill se nya skatter

ETUC driver att EU och dess medlemsländer ska hantera de ökade kostnaderna genom att införa skatter på övervinster och höja arbetstagares löner.

– Långt ifrån att vara en paus visar denna sommar på de djupa ojämlikheter som finns i vår ekonomi och vårt samhälle, säger Lynch.

Natacha López
Redaktör
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret