Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen under förra linjetalet 2022. Arkivbild.

Inför sista linjetalet: von der Leyen uppmanas fokusera på Ukraina

BRYSSEL 8 september 2023

Ursula von der Leyen bör i sitt sista stora linjetal i nästa vecka prioritera Ukraina, det anser svenska EU-parlamentariker som ger henne och kommissionen toppbetyg för att ha navigerat unionen genom tre tuffa kriser.

På onsdag i nästa vecka håller EU-kommissionens ordförande tyska kristdemokraten Ursula von der Leyen sitt sista årliga linjetal om tillståndet i unionen för den här mandatperioden. Hon väntas dels summera sina år på posten, dels staka ut de kommande månadernas viktigaste utmaningar innan nästa års EU-val i juni och därmed också en ny kommission.

– Det här talet sätter tonen för vilka prioriterade frågor vi kommer att se. Det ger också partigrupperna möjlighet att vara med och påverka redan från början, sade Socialdemokraternas EU-parlamentariker Evin Incir under en debatt på fredagen anordnad av Europaparlamentets Sverigekontor.

EU-parlamentariker Karin Karlsbro (L) ser talet som ett viktigt tillfälle att debattera vilken väg EU-samarbetet ska ta framöver.

– Att EU-kommissionen ska fortsätta komma med förslag och skärpta sanktioner för att trycka tillbaka Ryssland, stoppa Putin och fortsätta stötta Ukraina är helt avgörande, sade Karlsbro och fick medhåll från övriga sex deltagande EU-parlamentariker som vill att kommissionsordföranden i sitt linjetal sätter stort fokus på unionens fortsatta stöd till Ukraina.

– Vi måste allihop sluta upp bakom Ukraina och visa att Ryssland inte ska kunna bete sig så här, sade Johan Nissinen (SD).

Parlamentariker från de rödgröna partierna vill se förnyade krafter bakom klimatomställningen.

– Jag är bekymrad över hur takten i klimatomställningen nu börjar sakta ned. Vi är mitt i en backlash mot klimatpolitiken. Vi borde tvärtom öka ambitionerna, sade Jakop Dalunde (MP)

Moderaternas Arba Kokalari hoppas att von der Leyen prioriterar det ekonomiska läget i unionen.

– Människor vänder på varenda krona i Sverige, inflationen är fortsatt hög, företag går i konkurs varje dag, sade Kokalari som vill se konkurrenskraftig politik för fler jobb och ökad tillväxt.

Toppbetyg för enat EU genom kriser

Onsdagens linjetal är även ett tillfälle att sammanfatta kommissionens arbete de senaste fyra åren som omgärdats av flera kriser: brexit, klimat, corona och ryska kriget. En klar majoritet av de sju deltagande EU-parlamentarikerna ger Ursula von der Leyen och hennes kommission höga betyg för hur de hanterat dem och inte minst hur EU-länderna hållit samman.

– Ursula von der Leyen har gjort ett hästjobb. Hon har också stärkt EU:s varumärke globalt. Vi har aldrig varit så här tydliga i vår enighet, sade Abir Al-Sahlani (C).

Hon ger dock kommissionen underbetyg när det gäller att hantera den underminering av grundläggande demokratiska spelregler som sker i EU-länder som Ungern och Polen, en kritik som även stöddes av Malin Björk (V) och Evin Incir (S).

Arba Kokalari (M) ansåg att kommissionen lagt för lite fokus på den internationella handeln och att minska regelbördan för företag. Jakop Dalunde (MP) var missnöjd med klimatarbetet och Johan Nissinen (SD) hade velat se mer öppenhet när kommissionen köpte in coronavaccin.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret