Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Spaniens socialdemokratiske premiärminister Pedro Sánchez vill få en ny mandatperiod med stöd av katalanska separatister. Arkivbild.

Spanska domare varnar för amnestilag – "rättsstaten hotad"

BRYSSEL 10 november 2023

Tunga spanska domare kritiserar den amnestilag för katalanska separatister som landets socialdemokrater vill klubba igenom för att kunna bilda regering. Rättsstaten riskeras att avskaffas i Spanien, varnar det spanska domstolsrådet.

Spanska socialdemokratiska PSOE har enats med katalanska separatistpartiet Junts om villkoren för PSOE att bilda regering. En av delarna är en lag om att ge amnesti för de katalanska politiker som dömts i den olagliga folkomröstningen 2017 om självständighet för Katalonien.

I veckan gick flera tunga domarinstanser ut och kritiserade den föreslagna amnestilagen för att bryta mot rättsstatens principer. De spanska domstolarnas allmänna råd, CGPJ, det organ som utser höga domare, sade på måndagen i ett uttalande att en benådning av katalanska politiker, tjänstemän och aktivister som åtalats för regionens misslyckade separatistförsök 2017 skulle upphäva domstolsbeslut och äventyra rättsstatsprincipen.

"[CGPJ] uttrycker med detta uttalande sin intensiva oro och förtvivlan över försämringen, om inte avskaffandet, av rättsstatsprincipen i Spanien, som från det ögonblick [amnestilagen] antas kommer att bli en rent formell proklamation som oundvikligen får konsekvenser till nackdel för Spaniens verkliga intresse", heter det i uttalandet.

CGPJ är enligt Reuters dominerat av konservativa ledamöter.

Flera domarsammanslutningar är också kritiska och menar att lagen kommer att flytta rättskipning från domstolar till politiker.

"I praktiken skulle detta kunna innebära att rättsliga förfaranden och beslut blir föremål för parlamentarisk granskning, med uppenbara ingrepp i domstolarnas oberoende och ett brott mot maktdelningen", skriver domarsammanslutningarna i ett gemensamt uttalande.

Även EU:s justitiekommissionär Didier Reynders har uttryckt oro för lagen.

Senast den 27 november måste en ny regering få klartecken, annars väntar nyval i Spanien.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret