Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Först röstade parlamentet ner sitt kompromissförslag om nya regler för bekämpningsmedel sedan "slängde man ut det".

Urvattnat EU-förslag föll pladask – “De spelade ett högt spel”

STOCKHOLM 23 november 2023

EU-kommissionens ambition att begränsa användandet av kemiska växtskyddsmedel har fått sig ett allvarligt avbräck. På onsdagen kastade EU-parlamentet ut förslaget efter en dramatisk omröstning där svenska politiker stod emot varandra.

Efter en rafflande omröstning där EU:s rödgröna och yttersta högern hamnade på samma sida avvisade Europaparlamentet på onsdagen nya åtgärder för att minska användningen av och risken med växtskyddsmedel. 

Med röstsiffrorna 207 för (M, KD, L, C) och 299 emot (S, MP, SD, V) förkastades det framlagda kompromissförslaget. 

Till Europaportalen säger Socialdemokraterna genom sin pressekreterare att de röstade emot för att “förslaget dels hade blivit så urvattnat och dessutom att det inte fanns stöd för förslaget i plenum ändå”. I stället ville de återremittera det till utskottet för vidare behandling, något som dock föll med 324 mot 292 röster. 

Att förslaget inte gick tillbaka till utskottet välkomnades däremot av KD där Sara Skyttedal twittrade: “Bönderna kan andas ut. Inga bindande orealistiska krav på minskad användning av växtskyddsmedel.” 

Centerpartiets EU-parlamentariker Emma Wiesner är dock kritisk.

– De spelade ett högt spel. S, MP och V gjorde en vild chansning om att de skulle få en andra chans att förhandla fram något som passade dem bättre, men det misslyckades. M och KD röstade först ja till det som låg till bordet, sen när den gröna rapportören gör sin chansning [genom att föreslå] att skicka tillbaka allt till miljöutskottet så passar de på att rösta så att parlamentet nu står helt utan förslag, säger Wiesner. Hon menar å sin sida att parlamentet stoppat en lagstiftning “som skulle ha inneburit både miljövinster och stora fördelar för det svenska lantbruket.” 

Men svenska bönder kanske ändå inte kan andas ut eller känna sig snuvade på en bra uppgörelse. I dag torsdag sade EU-kommissionen att “lagstiftningsprocessen inte är över” eftersom ministerrådet som är medlagstiftare inte sagt sitt. Det betyder att förslaget i någon form kan komma tillbaka till parlamentet för ny behandling.

Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret