Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Valet till Europaparlamentet äger rum den 6-9 juni 2024.

Svenskarna näst piggast på att rösta i EU-valet

BRYSSEL 7 december 2023

70 procent av svenskarna säger att de mycket troligt kommer att rösta i nästa val till EU-parlamentet. Det är den näst högsta andelen i EU.

I en stor opinionsundersökning beställd av EU-parlamentet har invånare i medlemsländerna tillfrågats om hur stor sannolikheten är att de skulle rösta i nästa EU-val hade ägt rum i nästa veckan.

I Sverige ger 70 procent den sannolikheten en nia eller tia på den tiogradiga skalan. Efter Danmarks 77 procent är det den högsta andelen. I snitt i EU säger knappt hälften – 47 procent – av de tillfrågande att det är mycket troligt att de skulle rösta i ett EU-parlamentsval i nästa veckan.

I Bulgarien och Italien är sannolikheten den lägsta att de tillfrågade kommer att rösta.

Valdeltagandet i EU-parlamentsvalen har varit jämförelsevis låg i nästan alla medlemsländer. I det förra EU-valet 2019 ökade dock andelen som röstade i EU till drygt 50 procent av de röstberättigade. Högst valdeltagande hade Belgien där det är obligatoriskt att rösta. Lägst valdeltagande hade Slovakien med endast 23 procent. I Sverige låg andelen som röstade på drygt 55 procent.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret