Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Korruption är missbruk av maktposition för personlig vinning. Detta sker vanligen genom mutor, men kan även utgöras av så kallad vänskapskorruption där maktpersoner på olika sätt gynnar släkt eller vänner framför andra, mer kvalificerade individer. Arkivbild.

Korruptionsgranskare om Sverige: Fortsatt negativ utveckling

BRYSSEL 30 januari 2024

Bara fyra andra EU-länder har under senare år sett en sämre utveckling för nivån av uppfattad korruption än Sverige som får sin lägsta poäng hittills på granskaren Transparency Internationals senaste stora sammanställning.

"Den negativa trenden för Sverige fortsätter. Sverige hamnar nu på en ny lägsta nivå och tappar ytterligare i förhållande till sina nordiska grannländer och är därmed näst sämst i Norden.", skriver Transparency International, icke-statlig organisation som varje år försöker uppskatta den upplevda korruptionen i offentlig sektor, i ett uttalande på tisdagen då den senaste granskningen offentliggjordes.

Organisationens svenske generalsekreterare Ulrik Åshuvud pekar ut upphandling i regional och kommunal sektor som en de största riskområdena i Sverige. Han nämner även organiserad brottslighets försök till otillåten påverka och infiltration i viktiga samhällsfunktioner och vänskapskorruption.

– Den fortsatt negativa utvecklingen kräver nu att regeringen tar ett samlat och systematiskt grepp kring arbetet mot korruption i Sverige, sade Ulrik Åshuvud i ett uttalande.

Den negativa svenska utvecklingen har pågått sedan 2015 – det år då EU-länderna nådde sitt högsta genomsnittliga betyg på korruptionsindexets hundragradiga skala. Sverige är det EU-land efter Polen, Malta, Ungern och Cypern som sett det största fallet.

Trots tappet tillhör Sverige de länder, i EU och världen, med allra minst upplevd nivå av korruption. I EU toppar Danmark och Finland indexet med Sverige på tredje plats. I botten ligger Ungern och Bulgarien.

"2023 års korruptionsindex visar att insatserna mot korruption har stagnerat eller minskat i mer än tre fjärdedelar av länderna i regionen", heter det i rapporten.

Mer om korruption och indexet

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret