Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Alice Teodorescu och Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch vid presskonferens 19 januari 2024.

Skyttedal petad – Alice Teodorescu nytt toppnamn för KD i EU-valet

BRYSSEL 19 januari 2024

På fredagen meddelade Kristdemokraterna att Alice Teodorescu Måwe, som tidigare varit haft uppdrag för Moderaterna, föreslås bli KDs nya toppnamn i EU-valet, istället för Sara Skyttedal som petas från posten.

Debattören Alice Teodorescu Måwe framträdde tillsammans med Kristdemokraternas ledare Ebba Busch på fredagen för att påannonsera sin kandidatur som KDs nya toppnamn i EU-valet.  

– Det är med stor ödmjukhet och pirr i magen som jag tackar ja till det här uppdraget. Jag har tidigare på ett eller annat sätt jobbat med politik i ett och ett halvt decennium, bland annat som politisk debattör och opinionsbildare. Men jag har aldrig varit politiker. Nu vill jag gå från att kommentera till att agera, sade Alice Teodorescu Måwe.

– Med rekryteringen av  Alice Teodorescu Måwe så fullföljer vi, eller snarare tar nästa steg i, det arbete som vi bedrivit under en lång tid: Att bredda den svenska kristdemokratin och fullfölja närmandet mot den tyska kristdemokratin, sade Ebba Busch.

Enligt uppgifter från TT ska det plötsliga skiftet av toppnamn bero på att Sara Skyttedal undersökt möjligheten att kandidera för ett annat parti. Enligt SVT, Sverigedemokraterna. 

Det var i oktober som Sara Skyttedal presenterades som KD:s förstanamn under en presskonferens. Detta efter en tät kamp in i det sista mot partikollegan David Lega, som var valberedningens kandidat. Nu ser det ut som att det blir ett tidigare, inom partiet, okänt namn som får platsen. 

Frågan om att ställa upp som partiets toppnamn på valsedeln förmedlades så sent som igår genom ett telefonsamtal från Ebba Busch. Teodorescu Måwe tackade ja och igår torsdag gick hon med i Kristdemokraterna och avsade sig bland annat uppdraget som programledare för SVT-programmet Teodorescu & Suhonen.

När Moderaterna skulle ta fram ett nytt idéprogram för 2020-talet var Teodorescu Måwe huvudsekreterare. Mellan 2015 och 2019 var hon politisk redaktör på den oberoende liberala tidningen Göteborgs-Posten, men hon har även varit ledarskribent och debattör på många andra tidskrifter som Svenska Dagbladet, Aftonbladet och Expressen.

Kristdemokraterna kommer att fastställa sin nya partilista för EU-valet på det extrainsatta partifullmäktige 16 februari.

Europaportalen har sökt Sara Skyttedal. På sin facebooksida säger Skyttedal att “jag kommer berätta vad som hänt med mina ord, men inte idag [fredag]”. 

Lotten Enell
Journalistpraktikant
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
TCO
annons komm
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
TCO
annons komm
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret