Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Den 6-9 juni hålls val till Europaparlamentet i de 27 medlemsländerna. Arkivbild.

Prognos inför EU-valet: Mittenpartier behåller majoritet

BRYSSEL 15 januari 2024

De tre stora mittengrupperna i EU-parlamentet backar till fördel för partier på yttersta högerkanten, men mitten beräknas alltjämt få en majoritet av ledamöterna. Det visar en prognos inför årets EU-val.

Valopinionsinsamlaren Europe Elects har i samarbete med EU-tidningen Euractiv tagit fram en prognos inför EU-valet i juni. Den visar på framsteg för de två ytterhögergrupperna nationalkonservativa ECR, där bland annat Sverigedemokraterna och polska Lag och rättvisa ingår, och nationalistiska ID som bland annat samlar franska Nationell samling, österrikiska FPÖ och italienska Lega.

ID-gruppen skulle bli den tredje största i parlamentet om prognosen stämmer. Större grupper får vanligtvis större inflytande med bland annat viktiga utskottsposter och fler uppdrag att ta fram ny lagstiftning.

Alla övriga partigrupper beräknas få något minskat stöd, inte minst den gröna gruppen där Miljöpartiet ingår.

Mitten i majoritet

Trots tillbakagången i väljarstödet som sammanställningen indikerar väntas de tre mittenpartigrupperna kristdemokratiska och konservativa EPP, socialdemokratiska S&D och liberala RE tillsammans få en majoritet av ledamöterna. De tre grupperna har historiskt sett ofta samarbetet för att få fram positioner som en majoritet av ledamöterna kan stödja.

Tolkas med försiktighet

Sammanställningen bygger delvis på nationella opinionsundersökningar där specifikt EU-valet efterfrågas. Men eftersom sådana sonderingar ännu är ovanliga baseras prognosen i stället främst på nationella sonderingar om inrikespolitik. Prognosen bör därför tolkas med viss försiktighet då resultatet i nationella parlamentsval inte sällan skiljer sig från hur invånarna röstar i EU-val.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret