Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Kristdemokraternas försvarspolitiske talesperson Mikael Oscarsson, Sverigedemokraterns finanspolitisk talesperson för Oscar Sjöstedt, försvarsminister Pål Jonson (M) och Liberalernas utrikespolitiske talesperson Joar Forssell.

Nytt svenskt miljardstöd till Ukraina – "en billig investering"

BRYSSEL 20 februari 2024

Regeringen presenterar ett stödpaket till Ukraina värt över sju miljarder kronor vilket är det största hittills. Bland annat skickas artilleriammunition, stridsbåtar och undervattensdrönare till det ukrainska försvaret. – Det handlar ytterst om medmänsklighet och anständighet, säger försvarsminister Pål Jonson (M)

– Det handlar ytterst om medmänsklighet och anständighet. Men det handlar också om att försvara värderingar och intressen som är viktiga och centrala för Sverige och Sveriges säkerhet, sade försvarsminister Pål Jonson (M) vid en presskonferens på tisdagsmorgonen när stödpaketet presenterades.

Paketet värt 7,1 miljarder kronor är det femtonde som Sverige ger till Ukraina i samband med det ryska kriget mot EU-kandidatlandet. Det totala värdet på det svenska stödet uppgår hittills till 30 miljarder kronor.

Enligt försvarsminister Jonson kommer det även att bli lättare att skicka nyproducerat material direkt från svensk försvarsindustri till Ukraina.

– Det är helt enkelt nödvändigt. Eftersom vi inte har obegränsade resurser är det viktigt att skapa praktiska och tekniska förutsättningar för att leverera nyproducerat försvarsmaterial, sade Pål Jonson.

Den enskilt största delen – över två miljarder kronor – utgörs av artilleriammunition som Ukraina är i skriande behov av.

– Det skjuts ju nåt extremt. Då har ryssarna en fördel. Ukrainarna tvingas ransonera och det får olyckliga konsekvenser. Vi ska försöka minska den relativa fördelen som ryssarna har genom att förse att ukrainarna med mer artilleriammunition, sade Oscar Sjöstedt, finanspolitisk talesperson för Sverigedemokraterna.

Sjöstridsstöd

I paketet ingår även förmågor för att bistå Ukraina att bekämpa den ryska marinen med bland annat stridsbåtar, minor, sjunkbomber och undervattensdrönare.

– Man har lyckats sänka betydande ryska marina resurser som en kryssare, stora transportfartyg och robotkorvetter. Därför är det ett viktigt tillskott i Sveriges stöd till Ukraina, sade Liberalernas utrikespolitiske talesperson Joar Forsell.

"Billig investering"

Kristdemokraternas försvarspolitiske talesperson Mikael Oscarsson varnade för att Moldavien och de tre baltländerna står näst i tur om Ryssland segrar i Ukraina.

– Att säkerställa att Ukraina inte förlorar kriget är en billig investering jämfört med risker och kostnader som uteblivet stöd skulle leda till, sade Mikael Oscarsson.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret