Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Om Viktor Orbán får som han vill kan han bli medlem i Sverigedemokraternas partigrupp ECR efter valet. Sverigedemokraterna vill dock inte ge sin uppfattning i frågan.

Förtegna sverigedemokrater vill inte ta ställning till Orbáns parti i sin EU-grupp

BRYSSEL 8 februari 2024

Viktor Orbáns Fidesz-parti vill gå med i Sverigedemokraternas partigrupp ECR i EU-parlamentet efter valet. Gruppens dominerande parti, polska Lag och rättvisa, är  öppet för det, medan andra säger klart nej. Sverigedemokraterna vill inte ta ställning till det ungerska regeringspartiets eventuella medlemskap.

För tre år sedan kastades det ungerska nationalkonservativa regeringspartiet Fidesz ut ur EU-parlamentets största partigrupp, konservativa och kristdemokratiska EPP där Moderaterna och Kristdemokraterna sitter. Sedan dess har Fidesz tolv EU-parlamentariker inte fått plats i någon annan partigrupp utan sitter utan reellt inflytande.

Men Fidesz ledare och Ungerns premiärminister Viktor Orbán sade i förra veckan till den italienska tidningen La Stampa att han vill att partiets EU-parlamentariker går med i den nationalkonservativa ECR-gruppen där Sverigedemokraterna sitter.

– Tanken var att gå med före [EU-valet] men i nuläget kommer vi att göra det efteråt. Men svaret är ja, vi är redo och vi kommer att gå med i de konservativa, sade Orbán till tidningen.

"Majoritet mot"

Den tjeckiska EU-parlamentarikern Veronika Vrecionová som sitter i ECR-grupper är  dock väldigt kritisk till att ta med Fidesz.

– Jag kan inte föreställa mig att Orbán eller Fidesz kan gå med i ECR nu, sade Vrecionová till tjeckiska Aktuálně.cz i måndags.

Enligt henne är en majoritet av partierna av partierna i ECR mot. Hon pekar bland annat på den ungerske premiärministerns pro-ryska hållning.

– Orbáns åsikter om Natos utvidgning eller om relationerna med Ryssland och Ukraina står helt i strid med de ståndpunkter som ECR förespråkar. Det är inte bara jag som har liknande reservationer, utan majoriteten av medlemspartierna, sade Veronika Vrecionová.

För svenskar är Orbáns parti kanske mest känt för att det går emot svenska säkerhetsintressen och senast i måndags ville partiet inte infinna sig i Ungerns parlament för att rösta för Sveriges Natoansökan.

Sverigedemokraterna prioriterar inte frågan

På Europaportalens fråga om Sverigedemokraterna skulle välkomna Fidesz in i partigruppen vill partiet dock inte ta ställning. Genom Richard Byfält svarar partiets delegation i Europaparlamentet på torsdagen att de inte prioriterar att besvara frågan men att de ska adressera den “om det skulle bli aktuellt”.

Avgörs efter valet

I ECR-gruppen sitter även den italienska premiärministern Giorgia Melonis parti Italiens bröder. Hon står i många frågor politiskt nära Orbán och säger till La Stampa att debatten om Fidesz medlemskap i gruppen kommer att "påbörjas efter EU-valet" i juni.

ECR – Europeiska konservativa och reformister – samlar i dag 68 ledamöter. Enskilt störst med 25 ledamöter är det tidigare polska regeringspartiet Lag och rättvisa. Från partiet hörs positiva tongångar om att ta med Fidesz efter EU-valet

– Efter valet är jag personligen öppen för att Fidesz går med i vår ECR-grupp, sade Mateusz Morawiecki, tidigare polsk premiärminister från Lag och rättvisa, enligt Politico.

NOTERA: En vecka efter att denna artikel publicerats kom Sverigedemokraterna med besked att de inte villa ha med Fidesz i ECR-gruppen.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Lotten Enell
Redaktionspraktikant
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret