Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Statsminister Ulf Kristersson (M) tycker att gemensam upplåning för Ukrainastöd är ett sista alternativ, men det är inte uteslutet.

Direkt från toppmötet: Kristersson vill ge mer ryska pengar till Ukraina

BRYSSEL 21 mars 2024

Hade Sverige fått bestämma hade man tagit alla frysta ryska tillgångar på över 200 miljarder euro för att finansiera Ukrainastöd. Att gemensamt låna upp stödpengar ser statsminister Ulf Kristersson (M) som ett alternativ, om än det sista. 

Toppmötet i Bryssel har inletts. Dagordningen har flera punkter som berör Ukraina. 

Ulf Kristersson tycker det är rätt att länderna under toppmötet väntas enas om att köpa vapen och ammunition till Ukraina för avkastningen av de frysta ryska banktillgångarna inom EU på ungefär 3 miljarder per år. Men statsministern hade egentligen velat att inte bara avkastningen togs i anspråk, utan även alla tillgångar på över 200 miljarder euro.

– Vi hade gärna gått längre i Sverige. Det hade varit ännu bättre att ta tillgångarna och finansiera ännu mer. Det här är ett bra första steg.

Exakt när vapen för dessa pengar ska kunna köpas och när Ukraina ska kunna få dem kunde statsministern inte svara på, men “det är bråttom”.

Att medlemsländerna gemensamt lånar upp pengar för att hjälpa det krigsdrabbade Ukraina, något som bland annat Frankrikes president Emmanuel Macron föreslagit och annars “budgetrestriktiva” Finland öppnat dörren för, sade Ulf Kristersson var “ett sista alternativ för Sverige”. Men han uteslöt det heller inte. 

– Vi tycker inte att man ska börja diskussionen med att låna nya pengar till EU. Det finns redan goda resurser i systemet och många andra steg borde tas först, men vi lever i en situation där stödet till Ukraina är extremt viktigt, säger Ulf Kristersson.

Lotten Enell
Journalistpraktikant
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret