Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Statsminister Ulf Kristersson, USA:s utrikesminister Antony Blinken och utrikesminister Tobias Billström när Sveriges anslutningsinstrument lämnas över.

Kristersson om Natomedlemskapet: Epokgörande händelse

BRYSSEL 8 mars 2024

Sverige gick in i en ny era när Natomedlemskapet på torsdagen blev officiellt antaget. – Efter mer än 200 år av militär alliansfrihet har Sverige tagit steget in i den västliga försvarsgemenskapen, sade statsminister Ulf Kristersson. "Ett mer suveränt Europa", twittrade von der Leyen.

De sista formaliteterna för det svenska Natomedlemskapet avklarades går torsdag när statsminister Ulf Kristersson överlämnade de svenska dokumenten till den amerikanske utrikesministern Antony Blinken i Washington.

– Det här är en epokgörande händelse för vårt land. Efter mer än 200 år av militär alliansfrihet har Sverige tagit steget in i den västliga försvarsgemenskapen. Tillsammans blir vi starkare och tryggare, sade Kristersson i ett tal till nationen.

Kristersson lyfte fram att stödet för det svenska Natomedlemskapet är brett i landet och att Norden nu för första gången sedan Kalmarunionen för 500 år sedan får ett gemensamt försvar.

Sverige blir det 32a landet i Nato. Alla EU-länder förutom fyra – Österrike, Irland, Malta och Cypern – är därmed med i försvarsalliansen.

Den svenska ansökan, som lämnades in den 16 maj 2022 som en reaktion på Rysslands erövringskrig mot Ukraina, har delvis kantats av motgångar när både Turkiet och Ungern av olika anledningar höll inne med sina ratificeringar.

Internationella gratulationer

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen gratulerade Sverige till medlemskapet och menade att det gör Europa mer "suveränt".

"Ett mer suveränt Europa, inte minst på försvarsområdet, är avgörande för att stärka Nato. Därför är jag glad över att Sverige blir medlem i Nato", twittrade von der Leyen.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj kallade Sverige "en stark allierad och ett pålitligt land".

"Ytterligare ett europeiskt land är nu bättre skyddat mot rysk ondska. Sverige går med i Nato", sade Zelenskyj som hoppades att Sverige en dag på samma sätt ska kunna välkomna Ukraina med i försvarsalliansen.

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg räknar med att den svenska flaggan ska kunna hissas vid högkvarteret i Bryssel på måndag i nästa vecka.

"Sveriges anslutning gör Nato starkare, Sverige säkrare och hela alliansen säkrare", twitterade Stoltenberg.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret