Ryssland misstänks ha mutat politiker i EU
BRYSSEL 4 april 2024Högerextrema EU-parlamentariker och nationella politiker misstänks ha tagit emot pengar för att driva rysk propaganda. Det framgår av ett avslöjande från b
– Ryssland har kontaktat EU-parlamentariker men även betalt för främjandet av rysk propaganda. Det handlar alltså inte om oskyldiga människor på sociala medier utan parlamentsledamöter som får pengar, sade den belgiske premiärministern Alexander De Croo under en på onsdagen i förra veckan.
– Det finns påtryckningar utifrån och samarbete inifrån, även i vårt land, i de högsta skikten av våra demokratiska institutioner, sade De Croo.
Tjeckiens premiärminister Petr Fiala dagen innan att man inför sanktioner mot tre subjekt; en juridisk och två fysiska personer.
"Vi har slagit mot på ett pro-ryskt nätverk som försökte utveckla en påverkansoperation i vårt land med allvarliga konsekvenser för Tjeckiens och EU:s säkerhet. Gruppens verksamhet sträcker sig bortom Tjeckien, bland annat i Europaparlamentet", enligt Fiala.
gäller sajten Voice of Europe som enligt Tjeckien är en del av den ryska påverkansoperationen och den ukrainske oligarken Viktor Medvedtjuk som är allierad med den ryske diktatorn Vladimir Putin. Den tredje som sätts på sanktionslistan är Artiom Martjevskyj, en nära allierad med Medvedtjuk.
Enligt , som tillsammans med tyska Der Spiegel ligger bakom flera avslöjanden i affären, har högerextrema politiker från Tyskland, Frankrike, Polen, Belgien, Ungern och Nederländerna fått pengar av Voice of Europe för att påverka EU-valet. I Polen har myndigheter gjort tillslag som en del av undersökningen och beslagtagit tiotusentals dollar och euro.
"Åtgärder som syftar till att organisera proryska initiativ och mediekampanjer i EU-länder har dokumenterats", heter det i ett uttalande från Polens interna säkerhetsbyrå ABW.
Enligt säkerhetsbyråns talesperson Jacek Dobrzyński var nätverkets syfte att "genomföra Kremls utrikespolitiska mål, inklusive att försvaga Polens ställning på världsarenan, misskreditera Ukraina samt bilden av EU:s institutioner", .
En av dem som misstänks att ha tagit emot ryska pengar är Petr Bystroň, ledamot i det tyska parlamentet för högernationalistiska AfD och som är kandidat för partiet i EU-valet. Han har förbjudits av partiledningen att göra några framträdanden och ska senast på torsdag eftermiddag förklara sig.
I Nederländerna misstänks enligt Thierry Baudet, partiledare för nationalkonservativa Forum för demokrati och partiets EU-parlamentariker Marcel de Graaff ha kopplingar till den ryska påverkanskampanjen.
Krav på debatt i EU-parlamentet
Från de liberala och gröna partigrupperna i EU-parlamentet har kommit krav på att frågan ska diskuteras vid parlamentets möte i nästa veckan.
Det är inte första gången det göras anklagelser om att EU-parlamentariker tagit emot pengar för att gå utländska intressens ärenden. I slutet av 2022 avslöjade belgisk polis att EU-parlamentariker och deras medarbetare