Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Över 100 000 personer som identifierar som hbtqi har deltagit i studien. Arkivbild.

Undersökning om hbtqi-personer: Mindre diskriminering, mer våld

BRYSSEL 14 maj 2024

Sexuella minoriteter uppger sig i större grad ha utsatts för våld, övergrepp och mobbning än 2019 samtidigt som färre känner sig diskriminerade. Det framgår av en stor undersökning från EU:s byrå för grundläggande rättigheter. Sverige ligger i topp med minst andel upplevd diskriminering och våld.

I en stor nätundersökning har FRA, EU:s byrå för grundläggande rättigheter, tillfrågat över 100 000 personer över 15 år som identifierar sig som hbtqi (homosexuella, bisexuella, transpersoner, personer med queera uttryck och identiteter och intersexpersoner).

– Att öppet vara hbtqi-person i Europa ska inte behöva vara en kamp. Vi ser visserligen tecken på framsteg, men våld, trakasserier och mobbning utgör ständiga hot. Vi bör agera beslutsamt och bygga vidare på de framsteg vi har gjort, sade FRA:s direktör Sirpa Rautio i ett uttalande.

I studien uppger sig 36 procent ha diskriminerats på grund av sin sexuella läggning någon gång under det föregående året. Det är en minskning från 2019 då 42 procent sade sig vara diskriminerade. I Sverige har minskningen varit ännu tydligare och gått från 32 till 21 procent – den lägsta andelen i EU. Med ett undantag, Tjeckien, har den andelen upplevd diskriminering minskat i alla EU-länder.

Endast 11 procent av de som anser sig ha blivit diskriminerade har anmält det till en diskrimineringsombudsman eller motsvarande.

Ökning av våld och övergrepp

Under samma period ökade andelen från 11 till 14 procent av de tillfrågade som uppgav att de blivit utsatta för våld och övergrepp under de föregående fem åren. I Sverige minskade den andelen från 10 till 7 procent vilket tillsammans med Portugal är den lägsta andelen för 2023. Högst andel våldsutsatta hade Bulgarien och Lettland.

Ökad mobbning i skolan

En mer dramatisk ökning har skett bland dem som uppger att de blivit förlöjligade, retade, förolämpade eller hotade i under sin skolgång, antingen av andra elever eller lärare. Andelen som svarade ja på detta har ökat från 46 procent år 2019 till 67 procent för fjolåret. Det är en ökning som skett i alla EU-länder.

Regeringar sämre att svara på fördomar och intolerans

De tillfrågade har även fått svara på hur väl de anser att deras respektive regeringar motverkar fördomar och intolerans mot hbtqi-personer. För fem år sedan ansåg 30 procent i snitt i EU att deras regeringar gjorde detta på ett effektivt sätt. I fjol hade den andelen minskat till 26 procent. Sverige tillhör de länder där andelen minskat mest: 2019 ansåg 62 procent att regeringen gjorde ett bra jobb för hbtqi-personer. En siffra som 2023 minskat till 36 procent.

Luxemburgs och Maltas regeringer får 2023 det högsta stödet bland de tillfrågade medan Ungern, Polen och Italien ligger i botten.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
TCO
annons komm
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
TCO
annons komm
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret