Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Sverige har 21 av EU-parlamentets 720 parlamentariker. Arkivbild.

EU-valet 2024: Få förändringar i svenska uppställningen i EU-parlamentet

BRYSSEL 10 juni 2024

Bara två svenska partier får ett nytt antal mandat i EU-parlamentet efter söndagens val. Samtidigt sjönk valdeltagandet i Sverige.

Stödet för Vänsterpartiet och Miljöpartiet ökade mest i årets EU-val jämfört med förra EU-valet 2019. Centerpartiet och Kristdemokraterna gjorde samtidigt de största tappen.

För Sverige blir fördelningen av de 21 mandaten i det närmaste oförändrad. De enda skillnaderna jämfört med i dag är att Vänsterpartiet får ytterligare en ledamot och Kristdemokraterna tappar ett av sina två mandat.

Valdeltagandet på 50,7 procent minskade jämfört med rekordåret 2019. För att jämföra det med övriga EU-länder se Europaportalens artikel om valresultatet i stort.

I det senaste riksdagsvalet 2022 var valdeltagandet 84,2 procent. Det kan återges på partinivå genom att jämföra antalet röster på samma parti i de två valen. Europaportalens sammanställning visar att endast Miljöpartiet lyckades locka fler väljare i EU-valet än i riksdagsvalet 2022. 

Minst framgångsrika med att locka sina riksdagsväljare till EU-valet var Sverigedemokraterna och Socialdemokraterna och sammanlagt stannade närmare 2,5 miljoner tidigare väljare  hemma under söndagens val.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret