Regeringen: Klimatutsläppen ökar i år men minskar senare
STRASBOURG 18 september 2024Enligt regeringen kommer de att nå ett av Sveriges två EU-mål om klimatet, ESR-målet om halverade utsläpp till 2030, medan det är oklart med skog- och markupptaget av växthusgaser, kallat LULUCF-målet.
– Det finns väldigt stora osäkerheter [om LULUCF-målet], sade klimatminister Romina Pourmokhtari (L) på onsdagen.
Regeringen kom på onsdagen med blandade besked när det gäller Sveriges åtagande gentemot EU:s klimatpolitik.
Dels säger man sig klara det stora ESR-målet om att halvera Sveriges utsläpp från fordon, arbetsmaskiner och jordbruk mellan 2005 och 2030. Det nås med hjälp av reduktionsplikten i fordonsbränsle och omfördelning av överskott från tidigare klimatprestationer.
De verkliga utsläppen ökar dock under 2024, kopplat till regeringens bränslepolitik, för att sedan minska under 2025 och 2026. Det sista året ska utsläppen vara mindre än 2022, lovade klimatminister Romina Pourmokhtari (L) på onsdagen.
– Jag hoppas att detta kan bli ett hoppfullt besked till alla i vårt land som bryr sig om klimatet och som oroar sig för att klimatomställningen inte går tillräckligt snabbt, sade Pourmokhtari.
När det gäller det andra av Sveriges två stora EU-mål, att öka marken och skogens förmåga att bilda växthusgaser kallat LULUCF, är bilden betydligt mer oklar, inte minst på grund av svårigheter att göra bra prognoser. Därför “förs det diskussioner med EU-kommissionen” men vad det handlar om nämndes inte.
– Det finns väldigt stora osäkerheter [om LULUCF-målet], sade klimatminister Romina Pourmokhtari.
Vid senaste uppmätningen av EU-ländernas läge 2022 på väg mot ESR-målet låg Sverige på fjärde plats bland de som kommit längst med sitt specifika EU-mål, se graf 1. Sverige har åtagit sig att minska sina utsläpp med 50 procent mellan åren 2005 och 2030. Sverige är den enda EU-land som 2022 minskat sina ESR-utsläpp med över 35 procent .
I samband med att regeringens budget för 2025 offentliggörs på torsdagen kommer även mer data presenteras när det gäller klimatpolitiken.