Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Turkiet är det land som tagit emot klart flest syriska flyktingar. Över tre miljoner har registrerats i landet och EU är med och finansierar deras uppehälle. På bilden flyktinglägret Kahramanmaras. Arkivbild.

Syriska flyktingars framtid oviss efter Assads fall

BRYSSEL 10 december 2024

Miljontals syriska flyktingar står inför en oviss framtid efter Assadregimens fall. Flera EU-länder har pausat sina asylprövningar men ett återvändande till hemlandet är i dagsläget inte givet. Samtidigt är Syrien sönderslaget av tidigare krig.

När rebellstyrkor i helgen tog kontroll över Syriens huvudstad Damaskus och diktatorn Bashar al-Assad flydde till Ryssland, valde flera europeiska länder, däribland Sverige, att stoppa handläggningen av asylärenden för syrier. Beslutet påverkar tiotusentals öppna asylärenden.

Tyskland, som är hem för 700 000 syrier och därmed den största syriska diasporan i EU, var ett av de första länderna som meddelade att man pausar asylprövningarna. Enligt det tyska migrationsverket BAMF påverkar beslutet över 47 000 pågående asylärenden. Landets inrikesminister Nancy Faeser sade enligt Reuters att det är för tidigt att säga om landet är säkert att återvända till.

Även Storbritannien, Norge, Italien, Österrike, Nederländerna och Danmark har meddelat liknande beslut. Grekland väntas pausa omkring 9 000 asylärenden.

Enligt FN:s flyktingorgan UNHCR finns det cirka 6,4 miljoner syriska flyktingar i världen. Av dessa bor drygt 5 miljoner i grannländerna Turkiet, Libanon, Jordanien, Irak och Egypten. I Turkiet finns den största gruppen med över 3 miljoner registrerade flyktingar där EU finansierar uppehälle, sjukvård och skolgång.


Trots att Assads fall kan ses som en vändpunkt är det osäkert om flyktingarna kan återvända. Syrien är svårt skadat efter kriget och jordbävningarna 2023. Enligt FN saknar 13,6 miljoner invånare tillgång till rent vatten och sanitet. Omkring 96 procent av befolkningen lever på mindre än 7 dollar per dag, skriver Politico.

Storbritanniens utrikesminister David Lammy varnade samtidigt i landets parlament för att situationen kan leda till ökad migration från Syrien.

– Att se så många börja återvända till Syrien är ett positivt tecken för deras hopp om en bättre framtid nu när Assad är borta. Men mycket beror på vad som händer nu. Detta flöde in i Syrien kan snabbt bli ett flöde ut igen och potentiellt öka antalet som använder farliga illegala migrationsvägar till kontinentala Europa och Storbritannien, sade Lammy enligt Reuters.

Enligt internationell rätt måste varje asylansökan prövas individuellt, även om ett land bedöms som säkert.

– Även om EU-länderna skulle besluta att Syrien är ett säkert land, skulle det fortfarande behövas en individuell bedömning av risken för varje person, inklusive möjligheten att överklaga beslutet till ett oberoende organ, sade Eva Singer vid Danska flyktinghjälpen till Politico.

En talesperson för EU-kommissionen påpekade på tisdagen i Bryssel att flyktingar kan återvända till Syrien endast under förutsättning att FN:s flyktingregler om att återvändandet sker "frivilligt, värdigt och säkert" är uppfyllda. Det meddelades samtidigt att kommissionen inlett diskussioner med FN:s flyktingorgan UNHCR om frivilligt återvändande.

 

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons
Annons KOMM
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons
Annons KOMM
Fackliga Brysselkontoret