Senast uppdaterad: 2 december 2022
Artiklar i ämnet
Brottas med rekordstor invandring efter brexit
Brexit fick inte bukt med invandringen till Storbritannien. Tvärtom. Nu växer befolkningen rekordsnabbt – orsaken uppges vara systemet som infördes efter utträdet ur EU, skriver SvD.
Marockansk diplomat efterlyst i korruptionsskandal i EU-parlamentet
För ett år sedan briserade en skandal i EU-parlamentet där högt uppsatta politiker och andra greps av belgisk polis för att ha tagit emot mutor från Qatar och Marocko för att driva de två icke-demokratiernas linje. Belgiska myndigheter har utfärdat en europeisk arresteringsorder på Marockos ambassadör i Polen, Abderrahim Atmoun, som misstänks ha varit en viktig aktör i att muta EU-parlamentariker, rapporterar Politico. Atmoun antas dock ha flytt tillbaka till Marocko.
Sveriges framtid är i EU
Sverige bör vara en aktiv part i EU-diskussionerna om unionens framtid och staka ut väg framåt tillsammans med andra medlemsländer. Vi måste få ett slut på ett Sverige som sitter och surar i ett hörn, dags att i stället kavla upp ärmarna och öppensinnat delta i diskussionen om Europas framtid. Vi vill se ett Sverige i Europas absoluta kärna. Det skriver Alex Nilsson och Edvin Mårtenson Liberala ungdomsförbundet.
Ylva Johansson: Vi har aldrig varit så nära att enas om migrationen
Få EU-kommissionärer i Bryssel har kritiserats så hårt som Sveriges Ylva Johansson. Hon är i rejält blåsväder för sitt förslag att skanna digital kommunikation för att stoppa pedofiler. Däremot ser den nya migrationspakten ut att bli en fjäder i hatten för henne. – Vi har aldrig varit så här nära en uppgörelse, säger hon i en intervju med DN.
SD vill utreda EU-medlemskap och ändra fördragen
I “Principer för EU-politik” som Sverigedemokraterna antog vid möte i Västerås i fredags framgår att partiet vill se en omfattande och oberoende utvärdering av Sveriges EU-medlemskap. Vidare föreslås att EU:s uppgifter och makt ska minskas väsentligt och att fler EU-beslut som länderna i dag tar med kvalificerad majoritet istället ska tas med krav på enhällighet. Dessa förändringar kräver en omförhandling av EU:s fördrag där alla länder har vetorätt.
Partiet vill vidare att Sverige ska stämma EU inför EU-domstolen varje gång som riksdagen anser att nya förslag bryter mot subsidiaritetsprincipen, det vill säga att beslut ska tas så nära medborgarna som möjligt. Man vill även ha folkomröstningar innan riksdagen tar ett beslut “om att flytta ytterligare maktbefogenheter från nationell till EU-nivå”. Sverigedemokraterna vill också begränsa EU:s budget så att den inte ökar mer än inflationen.
EU och Kanada knyter forskningsband
EU och Kanada höll i förra veckan sitt 19e toppmöte. Där slutfördes bland annat förhandlingar om att låta Kanada ingå i delar av EU:s forskningsprogram Horizont. På toppmötet diskuterades även klimatfrågor, digitalisering, Ukraina, Mellanöstern, tillgången till råmaterial och EU:s flygpassageraruppgiftsavtal PNR med Kanada.
Över 100 Europaparlamentariker missbrukade EU-pengar – slipper rättsligt efterspel
Mellan 2019 och 2022 betalade 108 ledamöter tillbaka totalt mer än 2 miljoner euro, motsvarande över 20 miljoner kronor, pengar öronmärkta för att anställa politiska assistenter. Genom att betala tillbaka pengarna slipper de vidare rättsliga påföljder något som väcker frågor om hur parlamentet hanterar denna praxis. Det avslöjades på torsdagen av grävande journalister från nätverket Follow the money i samarbete med tidningen Die Welt. Vilka de 108 ledamöter är eller från vilka EU-länder de kommer eller vilka partigrupper de tillhör vägrar dock Europaparlamentet uppge.
Urvattnat EU-förslag föll pladask – “De spelade ett högt spel”
EU-kommissionens ambition att begränsa användandet av kemiska växtskyddsmedel har fått sig ett allvarligt avbräck. På onsdagen kastade EU-parlamentet ut förslaget efter en dramatisk omröstning där svenska politiker stod emot varandra.
EU-stöd för att bevaka finska gränsen
EU:s gränsbyrå Frontex skickar 50 gränsvakter och patrullbilar för att bistå Finland i att vakta den gräns mot Ryssland som nyligen stängdes ned med anledning av ryska försök att bussa migranter till Finland.
– Det är en demonstration av EU:s enade hållning mot hybridutmaningar som påverkar en av dess medlemmar. Samarbetet visar att Europa står enat och erbjuder stöd genom konkreta åtgärder när vi står inför komplexa gränsfrågor, sade Hans Leijtens, verkställande direktör för Frontex, i ett uttalande.
Parlamentet delat om fördragsförändringar – många svenskarna motståndare
EU-parlamentet röstade på torsdagen om hur de vill att EU:s fördrag ska ändras. De vill bland annat införa ett tvåkammarsystem med mer makt till parlamentet, skrota flera veton för medlemsländerna, göra det möjligt för parlamentet att lägga fram lagförslag och stärka dess roll i förhandlingar om unionens flerårsbudget. De vill dessutom döpa om kommissionen till ”Europeiska verkställande myndigheten” och att det är EU-parlamentet som nominerad kandidaten till ordförandeposten. De två EU-ordförandena för Europeiska rådet och EU-kommissionen föreslås slås ihop till en "president".
Omröstningen om betänkandet visar dock att synen på frågan i EU-parlamentet är delad där 305 röstade för medan återstående 305 parlamentariker antingen röstade mot (276) eller avstod (29). Bland de svenska ledamöter som röstade var det bara Miljöpartiet och Liberalerna som stödje planen medan övriga röstade nej.