Senast uppdaterad: 30 november 2022
Mer fakta
Debatt i andra medier









Artiklar i ämnet
PKK-ledaren Öcalan uppmanar till vapenvila
Abdullah Öcalan, fängslad ledare för den kurdiska gruppen PKK, vill att striderna mot Turkiet upphör och att gruppen upplöses.
"Jag vädjar om nedläggning av vapen, och jag tar på mig det historiska ansvaret för denna vädjan", skriver Öcalan i ett brev från fängelset, enligt Yle.
Budskapet förmedlades av en delegation som besökte honom i fängelset. Det är osäkert om alla PKK-krigare kommer att följa uppmaningen. PKK (Kurdistans Arbetarparti) har stridit mot Turkiet sedan 1984. Konflikten har krävt över 40 000 liv. Gruppen är terrorstämplad av Turkiet, USA och EU.
Grönlands styre vill rösta om självständighet
Det grönländska regeringspartiet Siumut vill ha en folkomröstning om självständighet, uppger partiledaren Erik Jensen i en intervju med DR, uppger TT/SvD.
– Det är det vi gärna vill uppnå. Det är vår ambition. Men självklart ska det göras i samarbete med den grönländska befolkningen. Och det är mycket viktigt. Så att det inte finns något tvivel om vad man ska rösta om, säger han.
Folkomröstningen ska enligt planen ske under nästa mandatperiod.
Efterlyst separatistledare i katt och råtta-lek med spansk polis
Polisen i Barcelona jagar den separatistiska före detta ledaren i Katalonien, Carles Puigdemont, som gjorde en dramatisk återkomst till Spanien efter en sjuårig exil trots att han är efterlyst av spansk polis, rapporterar BBC. Efter ett kort tal till anhängare som samlats nära det katalanska parlamentet i Barcelona försvann Puigdemont från platsen.
Ingen amnesti för spansk separatist
Spaniens högsta domstol nekar amnesti till den katalanske separatistledaren Carles Puigdemont som sedan 2017 lever i exil i Belgien efter ett olovligt självständighetsförsök från Spanien, rapporterar TT/GP. Tidigare i år beslutade parlamentet i Madrid att ge amnesti till katalanska separatister, vilket öppnade för bland andra Puigdemont att återvända till Spanien, men så ser inte ut att bli fallet.
Grönland tar steg mot självständighet
Det grönländska parlamentet har tagit ett beslut som kan innebära ett stort steg på väg mot självständighet från Danmark, rapporterar Ekot. Exakt hur en framtida självständighet skulle se ut är en fråga om förhandlingar. Det skulle kunna bli någonting som liknar det man har idag, men byggt på frivillighet, inte tvång.
Spaniens parlament godkänner kontroversiell amnestilag
Parlamentet i Madrid har gett sitt slutgiltiga godkännande till en kontroversiell amnestilag, rapporterar spanska medier, enligt Ekot. Lagen innebär att hundratals katalanska separatister inblandade i ett olovligt självständighetsförsök 2017 ges amnesti.
Separatistpartier går mot valförlust i Katalonien
I Katalonien kommer de styrande separatistpartierna att förlora majoritet i det regionala parlamentet för första gången på tio år. Det visar preliminära röstsiffror, rapporterar nyhetsbyrån AFP/Ekot. Dotterpartiet till de spanska Socialdemokraterna har fått flest röster.
Transnistrien anklagar Ukraina för attack
Den moldaviska utbrytarregionen Transnistrien hävdar att Ukraina ligger bakom en drönarattack på en militäranläggning i regionens huvudstad Tiraspol, enligt TT/GP. Både Moldavien och Ukraina avfärdar anklagelsen som en rysk provokation.
EU-parlamentet fördömer Azerbajdzjan
EU-parlamentet fördömer Azerbajdzjan och anklagar landet för att ha gjort sig skyldigt till så kallad etnisk rensning som har riktats mot de armeniska invånarna i den lilla enklaven Nagorno-Karabach, rapporterar Yle.
Azerbajdzjan upplöser Nagorno-Karabach
Utbrytarregionen Nagorno-Karabach, som utropade sin självständighet 1991, kommer slutligt upphöra att existera vid årsskiftet och dess återstående etniska armeniska befolkning måste acceptera att styras som en del av Azerbajdzjan, enligt ett dekret som utfärdades den azeriska presidenten Samvel Shakhramanyan på torsdagen, rapporterar Politico. Sedan Azerbajdzjan öppnade den enda vägen som förbinder Nagorno-Karabach med Armenien i söndags har 65 036 människor av en befolkning på uppskattningsvis 120 000 flytt över gränsen, meddelade den armeniska regeringen.
Debatt i andra medier








