Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning

Kniviga förhandlingar för gemensam konsumenträtt

16 februari 2009

Långa förhandlingar väntar när EU:s medlemsländer ska enas om en ny konsumentlagstiftning. Den svenska regeringen ställer sig i stort sett positiv till förslaget, men redan hörs protester från konsumenter i Europa som menar att förslaget minskar köpares rättigheter.


I höstas lade EU-kommissionen fram sitt förslag till ny konsumentlagstiftning i EU. Nu har kniviga förhandlingar inletts för att ena EU-medlemmarna. Tidigare har enbart minimiregler funnits, medan den nya lagstiftningen ska ge lika regler i alla EU-länder. Förhandlingarna innebär att länderna måste göra avkall på egna nationella regler och sätta gemensamma regler före nationella intressen.




FÖR SVENSK DEL innebär förslaget en försämring av den så kallade ursprungsrätten och ångerrätten. Enligt den svenska lagstiftningen har du rätt att lämna tillbaka en vara i upp till tre år om det är fel i själva konstruktionen eller om felet fanns redan i affären. Med EU:s lagstiftning sänks tiden till två år. För ångerrätten kommer tiden att kortas från ett år till ett halvår om ingen annan information ges vid köpet.

En tydlig fördel med lagstiftningen är för svensk del att gatuförsäljning kommer att inkluderas i lagstiftningen och även större krav på information kommer att införas. Gatuförsäljningen har varit ett växande problem enligt svenska konsumentverket som varit drivande för en mer omfattande lagstiftning på området. Få känner till att de inte har någon ångerrätt när de tecknar ett mobilabonnemang med en försäljare som de mött på gatan.

– Vi har sett att det finns problem med gatuförsäljning och därför välkomnar jag att kommissionen nu har lagt ett förslag som innebär att ångerrätt även ska gälla gatuförsäljning, säger konsumentminister Nyamko Sabuni (fp) till Europaportalen.




Hur ställer sig Sverige till EU-kommissionens förslag om ny konsumentlagstiftning?

– Sverige ställer sig allmänt positiv till förslaget och dess inriktning. Gemensamma regler är en fördel för både konsumenter och näringsidkare. En enhetlig lagstiftning torde förbättra för gränsöverskridande handel med ökad konkurrens och sänkta priser som följd, säger Nyamko Sabuni.




Kommer förhandlingarna med de andra EU-länderna bli svåra?

– Det finns frågor som är särskilt viktiga för vissa medlemsstater. Det är också ett omfattande förslag med många frågor att ta ställning till. För Sverige är det viktigaste att verka för att konsumentskyddsnivån hålls på en hög nivå och att det samtidigt råder en balans mellan konsumenters och näringsidkares intressen, säger Sabuni.

Från olika håll i Europa hörs dock protester mot förslaget. På det sociala nätverket Facebook har en protestgrupp bildats mot förslaget. Norska konsumentorganisationen Forbrukerrådet står bakom facebookgruppen och är mycket kritisk till EU-kommissionens förslag.

– EU:s förslag till ändring av konsumentlagstiftningen kommer att betyda ett väsentligt svek mot konsumenternas makt och rättigheter, säger rådet direktör Randi Flesland i ett uttalande.




GRUPPEN HAR REDAN över 6000 medlemmar och menar att om lagstiftningen införs öppnar den för oseriösa aktörer som säljer varor med sämre kvalitet. Främst kommer medlemmarna från Norge, men även från Spanien och Nederländerna.

Europaportalen frågade Nyamko Sabuni hur hon ser på kritiken från uppropet på Facebook.

– Som vi ser det är förslaget relativt väl avvägt i förhållande till den svenska lagstiftningen, säger Sabuni.

Enligt tidsplanen ska EU-länderna enas om den nya lagstiftningen under det svenska ordförandeskapet, men svårigheter i förhandlingarna kan leda till förseningar.

Läs om förslaget till ny konsumentlagstiftning här >>



Yonna Waltersson


waltersson@europaportalen.se

Yonna Waltersson
Reporter
Skicka epost
YonnaWaltersson
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret