Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning

Så bör EU tackla finanskrisen

19 maj 2009

Den 7 juni är det val till EU-parlamentet. Europaportalen har ställt ett urval av frågor till partierna i parlamentet.
Dagens valfråga är: Hur ska EU agera för att tackla finanskrisen?

Illustration: Therese Wendt

Vi befinner oss i vad som kan vara den värsta lågkonjunkturen sedan 1930-talet. Den europeiska industrins orderingång har sjunkit drastiskt med konkurser och stora varsel som följd. Arbetslösheten i Sverige låg i mars 2009 på strax över åtta procent, vilket är något lägre än EU:s genomsnitt. Dystrare ser det ut för unga i EU där 18 procent är arbetslösa. I Sverige är nästan var fjärde ung person utan jobb, vilket är bland den högsta arbetslösheten i EU.



Svenska kronan har sjunkit i värde gentemot euron och dollarn. Hushållens skulder ökar mer än inkomsterna – främst på grund av ökande bostadskostnader. Sverige har generellt en något högre inflationsnivå än EU:s genomsnitt.




Lösningen på krisen ser olika ut beroende på vilket parti som får frågan och svaren har en tydlig förankring i partiideologin.

Hur ska EU agera för att tackla finanskrisen?

Så tycker kandidaterna:




Centerpartiet


Lena Ek:




Lena Ek.

Genom att satsa på nya gröna jobb och teknik. Där finns de nya jobben! Vi löser finans-, jobb- och klimatkrisen med samma medel. Vi ska exempelvis satsa på klimatvänlig energi, transport och mat.






Feministiskt Initiativ


Gudrun Schyman:



Gudrun Schyman.

Medlemsländernas regeringar och EU-kommissionen måste koncentrera sig på jobben. Utbildningar och omställningsinsatser måste erbjudas brett och ländernas regeringar måste få stöd i att göra struktursatsningar inom byggande och boende, miljöomställning, upprustning av transportnät, välfärds- och forskningssatsningar.



EU:s regeringar måste få stöd för den expansiva finanspolitik som krävs. Tillfälliga och kortsiktiga budgetunderskott är att föredra framför permanent och långsiktig arbetslöshet. Finansmarknaden måste kontrolleras och regleras bättre än hittills.



Folkpartiet


Marit Paulsen:



Marit Paulsen.

EU har agerat resolut för att hejda krisens verkningar. Det är framför allt Euroländernas förtjänst. Utan EU och euron hade många länder kunnat drabbas betydligt hårdare. För Sverige är det ett problem att vi står utanför när besluten fattas. Vi bör gå med i euron snarast möjligt.







Junilistan


Sören Wibe:



Sören Wibe.

Genom kraven på finansmarknadernas avreglering och genom en ensidig koncentration på antiinflationspolitik, bär EU en del av skulden till att finanskrisen fått en sådan spridning.



Även EMU och euron skadar ekonomin eftersom den låser växelkurserna mellan länderna i ett läge då flexibilitet fordras. (Irland, Spanien och de baltiska staterna illustrerar detta väl.)



EU kan göra en konstruktiv insats mot krisen främst genom att hindra uppkomsten av protektionism av olika slag. Man bör även (åtminstone tillfälligt) överge konvergenskraven eftersom en finanspolitisk expansion i EU-länderna är nödvändig för att inte människor alltför många skall fastna i arbetslöshet.



Kristdemokraterna


Ella Bohlin:



Ella Bohlin.

Här finns ingen mirakelmedicin. Det går inte att trolla bort krisen. Och man bedrar sig själv om man tror att det går att låna Europa ur krisen. Eller trycka nya pengar.




Underskott och inflation gör mer skada än nytta. Förr eller senare måste varenda krona betalas tillbaka och inflationen pressar ner. Vi som var unga på 90-talet och ville in på arbetsmarknaden vet att det är en mycket smärtsam process.




Det centrala under krisen är att värna välfärdens kärna och se till att varje skattekrona används så förnuftigt som möjligt. KD har föreslagit att en Europeisk Finansinspektion inrättas för att undvika framtida kollapser på finansmarknaderna.


Miljöpartiet


Carl Schlyter:



Carl Schlyter.

Genom en politik för grön omställning. Investeringar i klimatomställning, energieffektivisering och nödvändiga miljöåtgärder skapar nya jobb och framtidstro hos människor samtidigt som vi ställer om samhället och går stärkta ur krisen.




EU måste byta ekonomisk målsättning från maximal tillväxt per capita till att skapa maximalt med lycka och välmående per förbrukad naturresurs. Finanskrisen måste lösas i smaklang med sociala kriser och miljökrisen.


Moderaterna


Gunnar Hökmark:



Gunnar Hökmark.

Krisen ställer krav på att både göra Europa mer konkurrenskraftigt och låta fler människor komma in på arbetsmarknaden. EU behöver samordnade insatser för att bemöta krisen. Men gemensamma åtgärder får inte leda till överreglering. Kortsiktiga stöd till drabbade industrier i dag bygger inte konkurrenskraft i morgon.




Sverige ska driva på för att EU har en gemensam politik för öppna marknader, ta bort handelshinder inom och utanför unionen och för att minska regelbördan för företagen. På samma sätt som vi vill driva på för att minska utanförskapet i Sverige vill vi driva på för att minska utanförskapet i hela EU.



Socialdemokraterna

Marita Ulvskog:



Marita Ulvskog.

När världen är osäker är det viktigt med ansvarstagande och samarbete. I kampen mot arbetslöshet, finans- och klimatkris, brottslighet och konflikter blir vi starkare tillsammans än var och en för sig. Ett väl fungerande EU för kan bidra till att Sverige växer sig starkare och tryggare.

Vi vill kontrollera finansmarknaderna. Vi vill stänga skatteflyktsparadisen i EU. Finanskrisen visar vikten av tillsyn samt gemensamma strikta globala regler. Europas socialdemokrati arbetar för bättre samordnad kontroll av banker, hedgefonder och andra finansiella institutioner.



Vänsterpartiet


Eva-Britt Svensson:



Eva-Britt Svensson.

EU:s åtstramande normpolitik måste överges. Sysselsättning måste vara överordnat mål för den ekonomiska politiken, stabilitetspakten upphävas och en ekonomisk stimulanspolitik av keynesianskt snitt måste kunna genomföras av medlemsländerna utan att hindras av EU:s regelverk. Det är givetvis bra om så många länder som möjligt samordnar stimulansinsatser.



Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret