Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Göran Nilsson, Facken inom industrin.

”Svensk tillväxt kan ge höjd lön”

28 februari 2010 | Utrymme för lönehöjningar finns

Det finns utrymme för löneökningar inom industrin 2010 eftersom produktionen och produktiviteten kommer att öka jämfört med andra europeiska länder. Det hävdar en facklig rapport som presenterades på onsdagen

Produktivitet och löneutveckling i Sveriges konkurrentländer är en viktig faktor i diskussionerna om nya löneavtal inom industrin. Både fack och arbetsgivare lägger kraft på att analysera frågan. På onsdagen presenterade facken sin syn i en rapport.
– Sveriges chanser att komma ur krisen med hygglig tillväxt är något bättre än för de västeuropeiska länderna som helhet, säger Göran Nilsson, chef för samorganisationen Facken inom industrin.

Den fackliga rapporten visar att de svenska arbetskraftskostnaderna inom industrin, vilket bland annat inkluderar lön och arbetsgivaravgifter, har utvecklats i takt med Europa, i genomsnitt 3,5 procent per år 2007–2009.

Svensk industri har idag inte några kostnadsproblem i konkurrensen med de viktigaste konkurrensländerna i Europa hävdas i rapporten.
– Det finns utrymme för löneökningar under 2010, om än begränsat. Produktion och produktivitet kommer att öka i år vilket räcker till både högre vinster och ökade löner, säger Göran Nilsson.

De svenska kostnaderna för arbetskraft är idag lägst i Norden och på genomsnittet i jämförelse med övriga västeuropeiska länder. Rapporten visar också att Tyskland har den högsta ökningen av arbetskraftskostnader, 9,9 procent jämfört med Sveriges 3,7 procent.
– I Tyskland har man gått in mycket för att rädda jobben genom att gå ner i arbetstid vilket ökar kostnaderna per timme. De har kunnat behålla fler anställda än Sverige eftersom staten också har gått in och skjutit till mycket pengar, säger Göran Nilsson.

Anders Rune, chefekonom på teknikföretagen, har inte en lika optimistisk syn på löneutrymmets storlek. Han anser att rapporten innehåller en del felaktigheter.
– Beskrivningen av den senaste tioårsperioden är relevant men förändringarna under de senaste tre till fem åren är mer till Sveriges nackdel. Det finns också en svaghet i beskrivningen av produktiviteten. Där framstår Sverige som mycket bättre än andra länder men om det vore sant skulle det i så fall slå igenom i produktiviteten, säger Anders Rune.

Yonna Waltersson
Reporter
Skicka epost
YonnaWaltersson
Linn Eriksson

Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
TCO
annons komm
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
TCO
annons komm
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret