Christian Engström tar tillbaka halv miljon efter petning

Publicerad: 19 mar 2010 kl 13:34
Uppdaterad: 20 mar 2010 kl 16:23
Christian Engström i EU-parlamentet i Strasbourg, juli 2009.
Christian Engström i EU-parlamentet i Strasbourg, juli 2009.Bild: Christian Wohlert
Christian Engström i EU-parlamentet i Strasbourg, juli 2009.Christian Engström röstar i EU-parlamentet.

Att Christian Engström indirekt avlönar fyra styrelseledamöter gör att han inte kan få nytt förtroende i Piratpartiets styrelse enligt partiets valberedning. Engström väljer nu att dra tillbaka ett privat lån på 500.000 kronor, något som påverkar partiets kampanj inför riksdagsvalet i höst.

Sent på kvällen den 3 mars får Christian Engström veta att han ska petas från Piratpartiets styrelse. Hans mandat som styrelseledamot går ut i april och partiets valberedning förbereder ett styrelseförslag där han inte finns med. Två dagar innan valberedningens förslag presenteras för medlemmarna på partiets internetforum skriver partiets ordförande Rick Falkvinge på forumet att systemet med valberedningar bör avskaffas inom Piratpartiet.
– Jag tycker väldigt illa om principen med dolda makthavare som arbetar bakom slutna dörrar och presenterar hur något ska bli. Därför vill jag, med facit i hand, avveckla valberedningar som koncept i Piratpartiet, skriver Rick Falkvinge.

Christian Engström valdes in i Piratpartiets styrelse samma år som partiet bildades, 2006. Han ställer sig helt oförstående till att han inte får förnyat förtroende i styrelsen.
– Det är ett kuppförsök. Men det är väl varken första eller sista gången det händer i ett svenskt parti, säger han när Europaportalen träffar honom på en solkysst trappa utanför Europaparlamentet i Bryssel.

Enligt Christian Engström hade valberedningen velat byta ut fler personer inom partistyrelsen om det varit möjligt. Men både Rick Falkvinge och vice ordföranden Anna Troberg valdes 2009 på ett tvåårsmandat. Annars hade de också rykt, enligt Engström.

Den 12 mars, en vecka efter att valberedningens förslag lagts fram, skriver Christian Engström ett brev till Piratpartiets styrelse. I brevet tar han tillbaka ett utlovat privat lån på 500.000 kronor till partiet. Lånet skulle vara räntefritt och betalas tillbaka efter riksdagsvalet i september. Men på grund av valberedningens agerande blir det inget lån.
– När jag föreslog lånet såg jag ju framför mig hur styrelsen skulle se ut de kommande åren. Men jag kan inte låna ut en halv miljon till några jag inte vet vilka de är. Så tuff är jag inte, säger han.

En av motiveringarna till att valberedningen valde att utelämna Engström ur förslaget är hans stora finansiella inflytande på partiets verksamhet. Rick Falkvinges heltidstjänst samt tre halvtidstjänster till personer som sitter i styrelsen betalas av Christian Engström via hans uppdrag som EU-parlamentariker.
– Vi ser en stor och olycklig problematik i att en stor del av styrelsen är i ekonomisk beroendeställning till Christian. Att ha en situation där fyra röstberättigade ledamöter är helt eller delvis avlönade av femte skapar en situation som vi såg goda skäl att undvika, skriver valberedningen i sin motivering.

Christian Engström menar att det var på styrelsens rekommendation han valde att fördela sina pengar från EU-parlamentet.
– Jag hade kunnat anställa folk härnere istället, så det är en märklig motivering. Men det är tråkigt att pengarna inte kan komma till användning även om vi har visat att vi kan vinna val utan stora resurser.

Att det privata lånet nu dras in får direkta effekter på Piratpartiets budget och därmed även på kampanjarbetet inför riksdagsvalet i september. En halvtidstjänst som kampanjledare dras in. Personen som nu har tjänsten sitter i valberedningen. Vidare skärs den nationella kampanjbudgeten ner med knappt 10 procent, lokalbudgetarna minskas med en femtedel, resurserna för så kallade aktivistinitiativ mer än halveras och resebudgeten minskas med över 60 procent.
– Jag tror inte Christian Engströms position i partiet gynnas. Bland annat med tanke på att en person nu inte kan anställas som det tidigare var tänkt, säger Mattias Bjärnemalm, som sitter i valberedningen. Bjärnemalm ska även bli kanslichef för Piratpartiets Amelia Andersdotter när hon väl tar plats som EU-parlamentariker.

Enligt Mattias Bjärnemalm har det pågått en diskussion en längre tid i partiet om att dela på styrelsens och partiledningens arbete. Att Christian Engström inte ses som nödvändig i den nya styrelsen är inget konstigt.
– Att en valberedning lägger fram ett förslag där en ledamot inte får förnyat förtroende händer hela tiden i Sverige, säger han.

Att det skulle handla om ett kuppförsök där även andra delar av partiledningen skulle kunna komma att bytas ut avfärdar han.
– Min gissning är att han [Christian Engström, reds anm] tar till starka ord för att han är besviken. Han förstår inte vårt beslut och använder ordet ”kupp”. Men det är en felaktig bild.

Båda betonar att det nu är upp till årsmötet hur styrelsen ska se ut. Där ska medlemmarna även ta ställning till om systemet med valberedningar, som både partiordföranden Rick Falkvinge och Christian Engström anser fungerar mycket dåligt, ska avskaffas. På Piratpartiets forum har valberedningens förslag diskuterats livligt.

Diskussionerna om Christian Engströms vara eller icke-vara i styrelsen har inget att göra med hans arbete i EU-parlamentet, säger han. Han valde den 5 mars att avsäga sig sitt uppdrag som vice partiledare eftersom han inte har kunnat fullfölja uppdraget efter flytten till Bryssel.
– Arbetet här nere fortsätter precis som vanligt oavsett hur det går på årsmötet, säger Christian Engström. 

Fotnot: Piratpartiets årsmöte hålls den 12–25 april,
uteslutande på Internet. 

wohlert

Christian Wohlert

Europaportalens korrespondent i Bryssel

Kommentarer

skabbe
19 mar 2010 kl 17:23

Så...
När i partiet demokratiska beslut tas som inte faller herrarna Falkvinge och Engström på läppen, då vill de ändra reglerna?'

Väldigt förtroendeingivande, påminner lite om just det de påstår sig vara mot.

Beelzebjörn
19 mar 2010 kl 17:52

Det är inte korrekt som det beskrivs i rubriken, eller i meningen "sent på kvällen den 3 mars får Christian Engström veta att han ska petas från Piratpartiets styrelse". Valberedningens förslag är bara ett av flera förslag som årsmötet (medlemmarna) har att ta ställning till. Det ligger ett halvdussin förslag, och Christian ingår i de flesta. Valberedningen har således inte makten att peta någon.
Efter det här utspelet är det dock mindre sannolikt att årsmötet väljer in honom i styrelsen igen.

Denniss Nilsson
19 mar 2010 kl 21:10

Christian har mitt fulla förtroende. Pratpellar som "jag-har-inget-att-säga-men-pratar/skriver-mycket" Bjärnemalm har sedan han gick med i PP hållit på så här, och ifrågasatt allt som går att ifrågasätta.

Det är ett mycket märkligt beteende.

Motståndarna till Piratpartiet och dess politik sitter givetvis inte med armarna i kors. Så klart så skulle det vara toppen för Piratpartiets motståndare att få in eget folk i PP:s styrelse.

skabbe
19 mar 2010 kl 23:20

Denniss.

Så, varför valdes "pratkvarnen" in som valberedare till att börja med?

Lär er att lita på medlemmarna i partiet, utan dom finns inget piratparti.

RAMPKORV
19 mar 2010 kl 23:53

Valberedningar är någonting som av praxis finns i föreningar för att det är ett välfungerande system. Om man är missnöjd med hur valberedningen jobbar så är det fel på personerna och inte systemet.

Sen är det olyckligt att Christian vill köpa sig en plats i styrelsen genom att erbjuda pengar till partiet mot att bli vald.

Bort med de gamla maktgalningarna!

Denniss Nilsson
20 mar 2010 kl 13:44

@skabbe
"Så, varför valdes "pratkvarnen" in som valberedare till att börja med?"

Förmodligen av samma skäl som jag ändock röstade på några av "pratkvarnarna" i EU-valet och i provvalet till Riksdagen. Mitt skäl var att det alltid behövs någon som nafsar en i hälarna. Annars blir man bekväm och försoffad.

I det här fallet har man trampat i klaveret och gått för långt. Det räcker med ett Piratparti.

Micke
20 mar 2010 kl 16:51

Hur man än vrider på steken, så är det 100% fel att en privatperson ska vara i en ställning att avlöna en eller flera politiker. Om politikerna inte gör som personen säger, så kan personen (som Christian nu även gjort), dra tillbaka ekonomisk stöd. Håller helt med valberedningen, att det skapar en maktställning som inte känns bra alls.

Anser personligen att Ledningen och Styrelsen av partiet, inte bör vara densamme, och det är just så det är just nu (Ordförande/Partiledare Rick Falkvinge osv).

elak
22 mar 2010 kl 7:00

Valberedningens uppgift är inte att ha åsikter om vad styrelsen beslutat. Då styrelsen tog emot och fördelade de EU bidrag CE får, samt accepterade det privata lån CE gav, förutsätter jag att diskussionen om beroendeställning togs av styrelsen och att fördelarna övervägde nackdelarna.

Om vi lyckas i valet som vi hoppas så kan de ekonomiska banden lösas, och beroendet försvinna. Att diskvalificera CE för att han under kommande 6 månader i enlighet med styrelsebeslut finansierar PP verksamher är ett övegrepp av valberedningen.

Alternativet är att det är ett svepskäl, och att det verkliga skälet fortfarande saknas i debatten, men då får valberedningen gärna räta på sig och tala ur skägget.

MrPerfect72
25 mar 2010 kl 8:23

Avskaffandet av valberedningar samt att ni har aarsmoetet paa internet goer att jag tror att ni aer inne paa raett stig.

Fraaga:
Fattas besluten av medlemmarna genom internet?

MVH
MrPerfect72
Vaken medlem av www.aktivdemokrati.se

Karl Rosenqvist
24 apr 2010 kl 11:54

Han kommer ju knappast få förnyat förtroende om det är så här han ser på den demokratiska ordningen och hur har partiet kunnat ta ett lån som kan återkallas med så kort varsel? Lika gott att partiet utesluter honom för utomparlamentariskt sabotage under valrörelsen och utreder hans roll i låneförhandlingarna. Så får den här typen av diktatorer ur systemet. PiratPartiet ska inte finnas till för Engströms skull.