Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning

EU:s polisakademi nekas ansvarsfrihet

23 mars 2010 | Svensk chef

Omfattande brister i den europeiska polisakademins årsredovisning fick EU-parlamentets budgetkontrollutskott att skjuta upp omröstningen som skulle ge myndigheten ansvarsfrihet.

Ett näst intill enigt budgetkontrollutskott i Europaparlamentet röstade på tisdagen för att skjuta upp omröstningen om att ge ansvarsfrihet till den europeiska polisakademin (Cepol) för budgetåret 2008. Omröstningen ska nu ske först i oktober och innan dess kräver parlamentet att polisakademin ska ha lagt fram en åtgärdsplan för att komma tillrätta med de felaktigheter som de senaste åren präglat redovisningen av organisationens ekonomi.

För tredje året i rad har EU:s revisionsrätt gått hårt ut mot Cepol. Båda de två tidigare åren undkom Cepol med ansvarsfrihet. Men förra året var det bara med fyra rösters övervikt.

Märkligheterna i Cepols ekonomiska redovisning är många och de tidigare årens kritik tycks inte ha hjälpt. Underlag saknas i flera fall när det gäller polisakademins utgifter, och man har från akademiens sida inte kunnat redovisa originalfakturor eller kvitton för resor och logikostnader.
– Cepol har under många år haft väldigt stora problem med sin förvaltning, säger EU-politiker Christofer Fjellner (M) som förra året ansvarade för kontrollen av myndigheten.
– Även om de löst upp de mest akuta problemen återstår strukturella problem som handlar om bokföring och hur upphandling skötts.

Samtidigt utreder EU:s bedrägerienhet, Olaf, anklagelserna mot ansvariga på Cepol om att de ska ha använt organisationens pengar till privata ändamål. På den anklagelselistan står att läsa att resor, mobiltelefoner och leveranser av möbler skulle ha använts på ett otillåtet sätt.

Svensken Ulf Göransson var chef för Cepol från 2002 till januari 2010. Han avgick ett år tidigare än hans uppdrag egentligen löpte ut, och även om han angav familjeskäl som den främsta anledningen till varför han valde att lämna uppdraget, bidrog förmodligen den hårda kritiken mot honom.
– Jag är inte förvånad över att budgetkontrollutskottet i dag fattade det här beslutet säger Ulf Göransson, som efter att ha lämnat Cepol är tillbaka på sin tjänst på Rikspolisstyrelsen.
Förklaringen som han ger till varför polisakademin år 2008 fortfarande inte kommit tillrätta med de problem som tidigare pekats ut är att när kritiken mot redovisningen 2007 framkom hade redan 2008 hunnit passera.
– Vi hade då redan gjort flera ändringar, medan vissa av kritikpunkterna kvarstod, säger han samtidigt som han menar att polisakademin har goda möjligheter att visa att man kommer att uppnå kraven för ansvarsfrihet till omröstningen i oktober.

På uppmaning av budgetkontrollutskottet tvingades Cepol att svara på ett antal frågor om de ifrågasatta utgifterna. Polisakademin försvarade sig med att det endast är i undantagsfall som dokumentet för olika utgifter inte uppfyller reglerna. Men Europaparlamentet stål tillbaka mot kritiken och menar att svaren är vaga och ogenomtänkta.
– Jag tycker att jag hört lite för många förklaringar till de problem som finns på Cepol, säger Fjellner.
Han får visst medhåll från Ulf Göransson som instämmer i att svaren borde ha varit tydligare formulerade. Men han hade också lämnat polisakademin när dessa sammanställdes.

Ny chef för Cepol är Ferenc Bánfi som tidigare arbetat för FN:s utvecklingsprogram, UNDP. Han tvingades dock inleda sin anställning med att markera sitt avstånd från de tidigare turerna inom polisakademin.
– Det är ingen hemlighet att organisationen genomgått vissa svårigheter, men jag är övertygad om att genom den expertis som Cepols nätverk har […]kan vi nu lämna alla svårigheter bakom oss.
Om Bánfi lyckas komma tillrätta med problemen återstår att se. I rapporten som budgetkontrollutskottet röstade igenom ifrågasätts Bánfis kapacitet att komma åt de strukturproblem som parlamentet anser finns i organisationen.

– Han kommer ha som sin första arbetsuppgift att visa på trovärdiga åtgärder, säger Christofer Fjellner.

Yonna Waltersson
Reporter
Skicka epost
YonnaWaltersson
Yonna Waltersson
Reporter
Skicka epost
YonnaWaltersson

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret