Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning

Fortsatta frågetecken kring Acta

BRYSSEL 23 mars 2010 | EU-kommissionen ifrågasätts

EU-kommissionen försöker nu att gå kritikerna till mötes i frågan om Acta-förhandlingarna, bland annat genom att be om mer öppenhet vid nästa möte. Men vid öppen utfrågning i Bryssel på måndagen tycktes frågetecknen snarare bli fler än färre.

Det var ett försök att gjuta olja på vågorna, men EU-kommissionen tycktes ha lyckats med motsatsen i går vid en öppen utfrågning kring om det internationella handelsavtalet om piratkopiering, kallat Acta-avtalet.
– Det finns ingen sanning i ryktena, sa Luc Devigne, EU-kommissionens representant, om de uppgifter som pekar på att man förhandlar fram en möjlighet att stänga av internetanvändare som fildelar olagligt.

Vid det öppna mötet sågs företrädare från industrin, internetoperatörer och politiska partier. Sedan Europaparlamentet antog en resolution om Acta-förhandlingarna för ett par veckor sedan har intresset höjts markant. Jämfört med för ett år sedan, då EU-kommissionen hade en liknande utfrågning, var intresset betydligt högre.

Under de senaste månaderna har flera dokument läckt ut från de hemliga förhandlingarna. EU-kommissionen ville inte kommentera läckorna, men avfärdade en del av de ”rykten” som förekommer i debatten. Inget land har begärt att någon ska kunna stängas av från internet, och internetoperatörer kommer inte att få ta ansvar för vad deras kunder laddar ner, enligt Luc Devigne.
– Ingen har någonsin föreslagit det och skulle någon göra det skulle EU säga nej. Vi håller oss till den europeiska lagstiftningen.

Flera företrädare för den gröna gruppen i EU-parlamentet ställde frågor om parlamentsresolutionen. I en paragraf kräver parlamentet att förhandlingarna ska enbart handla om varumärkesförfalskning och inte om fildelning. Kommer kommissionen att acceptera det? löd frågan. Luc Devigne hänvisade då till en annan paragraf som ber kommissionen att följa EU:s regelverk vad gäller ”upphovsrätten i en digital miljö”.
– Där kommer vi att hålla oss till vad EU har bestämt, upprepade Devigne.

Eva Lichtenberger, österrikisk EU-parlamentariker för de Gröna var inte nöjd med beskeden efter mötet.
– Den materiella och digitala världen bör inte blandas ihop som nu sker i Acta-avtalet. Resolutionen är tydlig i att säga att Acta endast bör handla om varumärkesförfalskning, säger Eva Lichtenberger till Europaportalen.

Hon tror inte att EU-kommissionen kommer att kunna fortsätta att hålla förhandlingarna hemliga.
– Om de kallar det vad de gjorde i dag för ”transparens” så har de inte förstått det ordet rätt. Finns det lika mycket misstänksamhet när parlamentet ska rösta om avtalet kommer det att bli ett nej, säger Eva Lichtenberger.

Luc Devigne underströk att EU kommer att begära att dokumenten ska offentliggöras vid den nästa förhandlingsrundan i Nya Zeeland den 12-16 april, men att det kräver att de andra förhandlande länderna går med på det.

Företrädare för nöjesindustrin och varumärkesföreningar gav under mötet sitt stöd till EU-kommissionen och till Acta-avtalet. Enligt en rapport som kommissionen hänvisade till under mötet kan Europa komma att förlora 1,2 miljoner jobb och 56 miljarder euro år 2015 på grund av olaglig fildelning. Rapporten är dock beställd av intresseorganisationen Bascap och har kritiserats för att vara obalanserad. Luc Devigne menade efter hearingen att det bara var en undersökning av många och att EU-kommissionen inte stod bakom den.

Christian Wohlert
Europaportalens korrespondent i Bryssel
Skicka epost
wohlert
Christian Wohlert
Europaportalens korrespondent i Bryssel
Skicka epost
wohlert
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret