Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Namnunderskrifterna i EU ska ske på internet och inte, som här i Chelsea, på papper.

Höga krav kan försvåra EU:s nya namninsamlingar

BRYSSEL 31 mars 2010 | Omfattande regler

Den nya möjligheten att påverka EU:s lagar med en miljon underskrifter blir krångligare än väntat. För att en namnunderskrift ska vara giltig måste man ange sin adress, födelseort och personnummer. Det meddelade EU-kommissionen i dag.

Det nya verktyget för vanliga människor att påverka EU:s politik med hjälp av namninsamlingar lyftes fram som en av de stora fördelarna med Lissabonfördraget som trädde i kraft den 1 december förra året. Om en miljon människor i Europa gick samman skulle de kunna påverka EU att skapa nya lagar eller göra om de som redan existerar. I dag presenterade EU-kommissionen reglerna för det nya verktyget.
– Med det här förslaget får medborgaren nästan samma rätt som Europaparlamentet eller ländernas regeringar har att påverka EU. Det kommer göra människor mer intresserade av vad som händer i Bryssel, sade Maroš Šefčovič, EU-kommissionens vice ordförande.

Men reglerna som satts upp är inte helt okomplicerade. För att ett initiativ ska kunna registreras krävs en miljon underskrifter från minst en tredejdel av medlemsländerna. För varje land finns också en undre tröskel av underskrifter som måste överstigas; för Sveriges del handlar det om 15 000 underskrifter (antal EU-parlamentariker multiplicerat med 750). Vidare ska namn, adress, födelsedatum- och plats, nationalitet och id-, pass- eller personnummer anges. Uppgifterna ska kontrolleras av en statlig myndighet innan de skickas vidare till Bryssel.
– Vi vill ha genuina, europeiska initiativ som representerar hela unionen. Därför finns vissa skyddsåtgärder som ska förhindra missbruk, sade Maroš Šefčovič.

En annan ”skyddsåtgärd” är att kommissionen inte är tvungen att agera även om namnunderskrifterna har samlats in. Enligt Maroš Šefčovič får syftet med initiativen inte strida mot ”europeiska värden”.
– Det är kommissionens uppgift att skydda de europeiska värdena. Så om det kommer så kallade ”korkade initiativ” kan vi inte ta hänsyn till dem.

På en fråga om en namninsamling som vill stoppa Turkiets inträde i EU kunde godkännas svarade Šefčovič avvärjande. Ett initiativ kan heller inte ändra i EU:s fördrag. Därmed är ett förslag om att stoppa Europaparlamentets flytt från Bryssel till Strasbourg, som sker varje månad, uteslutet.

När EU-kommissionen har fått in en giltig namninsamling har den fyra månader på sig att agera. Den måste sedan motivera sitt beslut ”noggrant” för EU-parlamentet, ministerrådet och organisatörerna för initativet. Väljer kommissionen att inte lägga fram ett lagförslag finns en möjlighet att överklaga till EU-domstolen.

Mer fakta

Christian Wohlert
Europaportalens korrespondent i Bryssel
Skicka epost
wohlert
Christian Wohlert
Europaportalens korrespondent i Bryssel
Skicka epost
wohlert
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
TCO
annons komm
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
TCO
annons komm
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret