Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Männen måste resa sig mot förtrycket av kvinnor skriver Eva-Britt Svensson.

Läsartext: Män måste ta sitt ansvar

Eva-Britt Svensson (V) 16 mars 2010 | Våldet mot kvinnor ett mansproblem

Våld mot kvinnor behandlas i alldeles för stor utsträckning som en kvinnoangelägenhet. Men det är män som utsätter kvinnor för våld och hot om våld. Prostitution är i sin tur beroende av mäns efterfrågan. Våldet mot kvinnor måste börja ses som ett mansproblem. Det skriver EU-politiker Eva-Britt Svensson (V).

EU-parlamentet har startat en omfattande kampanj mot våld mot kvinnor. Det är ett viktigt arbete och det glädjer mig att EU-parlamentet tar det på allvar. Kvinnor över hela världen utsätts för våld och hot om våld. Från män.

Våld mot kvinnor är i högsta grad ett mansproblem. Ändå behandlas mansvåldet som en angelägenhet för kvinnor. Det är offren för våldet, kvinnorna och barnen, som oftast hamnar i fokus både i samhällsdebatten och när det gäller politiska krav på åtgärder. Samma sak gäller prostitutionen. Där hamnar de prostituerade kvinnorna i förgrunden, i ändlösa diskussioner om vad som kan räknas som ”frivillig prostitution” eller inte. Men grundproblemet är mäns efterfrågan på sexuella tjänster. Handeln med kvinnors och flickors kroppar är den yttersta manifestationen av mäns våld mot kvinnor och ett uttryck för den ojämställda värld vi lever i.

All prostitution, både den nationella och den globala över gränserna, är beroende av mäns efterfrågan. Det är män som upprätthåller och stimulerar efterfrågan på sexuella tjänster. Sexhandeln är en bred samhällsfråga som påverkar relationerna mellan alla män och kvinnor, inte bara de som är prostituerade eller som köper sex. Jag ifrågasätter inte prostitutionen av moraliska skäl. Men det är viktigt att komma ihåg att prostitution ofta innebär att kvinnan måste ställa upp på förnedrande och våldsamt sex.

Sexindustrin producerar myten att manlig sexualitet måste tillfredställas genom tillgång till kvinnor och barn som är till salu. Detta skapar en grupp av kvinnor som det är legitimt för män att våldta, misshandla och exploatera sexuellt.

Enligt en norsk studie utsätts kvinnor i prostitution för kraftigt våld från köpare i form av våldtäkt, fysisk misshandel och/eller rån minst en gång i veckan. Forskning från Kanada visar att dödstalet för prostituerade kvinnor är 40 gånger högre än för befolkningen i övrigt. Enligt Europol påträffas årligen hundratals skjutna, strypta och misshandlade kvinnokroppar tillhörande kvinnor som blivit utsatta för sexslavhandel.

Det är dags att rikta fokus mot de våldsutövande männen, de sexköpande männen. Det är bara genom att placera problemet där det hör hemma som vi kan lösa det. Och för att uppnå målet om ett jämställt samhälle måste kvinnor och män arbeta tillsammans.

Var är alla ni män som inte längre accepterar att ni definieras av den minoritet män som slår, våldtar och köper sex? Ni måste resa er upp och visa att ni inte accepterar det som händer! Mansförtrycket av kvinnor och flickor måste upphöra.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret