Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning

Ökad svensk skepsis mot euron

1 mars 2010 | Sverige och euron

Svenskarna säger nej till euron, hela 50 procent skulle rösta nej om det vore en EMU-omröstning idag. Det visar en ny opinionsundersökning från Sifo, enbart 36 procent skulle rösta ja. Euroförespråkaren Olle Schmidt (FP) är däremot inte oroad.

Den svenska opinionen om euron har svängt rejält det senaste året. I april 2009 hade ja-sidan ett övertag med 47 procenten mot nej-sidans 45. Den senaste sifo-undersökningen, som SVT:s Agenda låtit göra, visar däremot på en tillbakagång för euroanhängarna. 50 procent skulle rösta nej om en omröstning skulle hållas idag. Ja-sidan skulle enbart få 36 procent.

Liksom tidigare är det männen som är mest positiva till EMU-medlemskap. 46 procent av männen säger enligt mätningen ja till euron. Enbart 33 procent av kvinnorna stödjer det.

Folkpartiets EU-parlamentariker och tillika euroförespråkare, Olle Schmidt säger sig däremot inte vara särskilt oroad över sifo-undersökningen.
– Det är ingen överraskning. Det är klart att opinionen ändrade sig när finanskrisen slog till och kronan sjönk med närmare 30 procent. Och Greklands situation påverkar såklart också.

Är det en befogad oro som svenska folket verkar känna?
– Inte alls, det finns det ingen anledning till. Men många kopplar nog ihop det som hänt i Grekland med euron och att det går bra för Sverige som står utanför. Men det har ingenting med euron att göra.

Linn Eriksson

Skicka epost
Linn Eriksson

Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret