Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning

Läsartext: Behovet av ett toppmöte är akut

Olle Schmidt (FP) 29 april 2010 | Nu krävs ledarskap

De europeiska regeringarna behöver samlas omgående för att lösa problemen i Grekland. Trots att Sverige ännu inte är medlemmar fullt ut i eurosamarbetet bör vi bidra i det gemensamma krisarbetet i Europa. Det är dags att blicka framåt och agera, säger Europaparlamentariker Olle Schmidt (FP).

Den grekiska budgetkrisen har nått en kulmen de senaste dagarna. Räntorna på grekiska statsobligationer är högre än de någonsin varit sedan införandet av euron. Samtliga europeiska länder påverkas av krisens efterdyningar. Grekland har nu inget annat val än att officiellt be den Europeiska Unionen om hjälp.

I tisdags sänkte kreditvärderingsföretagen Greklands kreditbetyg och landets statspapper klassas som skräpobligationer. Världens börser reagerar mycket negativt på nyheten och euron försvagas kraftigt.

Krisen sprider sig och fördjupas för varje dag som går. Nu behövs verkligen ett tydligt ledarskap, annars kan osäkerheten sprida sig och få den ekonomiska uppgången i Europa att falla tillbaka. Smittan har redan nått Portugal och Spanien. I går föll börsen kraftigt i Lissabon samma dag sänkte kreditvärderingsföretaget S&P kreditbetyget för Spaniens långsiktiga upplåning.

I Tyskland strider regeringspartierna internt om hur räddningsplanen skall se ut och vilka villkor som skall ställas på Grekland. Tyska folket är enligt opinionsmätningar kraftigt emot lån till Grekland. Många tyskar är ilskna på grekernas oförmåga att klara sina egna problem. Men nu måste den tyska regeringen ta sig samman och visa ledarskap.

En ökande osäkerhet i Europa skulle givetvis också drabba oss i Sverige. Nu är därför hög tid för EU och den svenska regeringen att agera. Nu måste Europas regeringar snabbt lösa Greklands akuta lånebehov och rädda Greklands ekonomi från en konkurs.

Ett extra toppmöte med regeringscheferna är inplanerat till den 10 maj. Det är för sent. Regeringscheferna måste träffas den här veckan och lösa Greklands akuta finansieringsbehov.

Här kan Sveriges regering spela en roll. Efter det framgångsrika ordförandeskapet i höstas har den svenska regeringen skapat sig en stor trovärdighet i EU-kretsar och kan visa vägen. Reinfeldt och Borg visade prov på diplomatisk fingertoppskänsla under ordförandeskapet. Nu behöver dem ta fram den och visa att Sverige ska vara ett land i kärnan av Europasamarbetet.

Därför tycker jag det vore rimligt att den svenska regeringen agerar än mer aktivt för att hela EU skall kunna hitta en snabb lösning för Grekland. Det handlar givetvis om solidaritet men ligger också i vårt eget ekonomiska intresse.

Dessutom måste Sveriges regering driva på för att inrätta en framtida europeisk krishanteringsmekanism, en europeisk motsvarighet till IMF, som gör att det som hänt i Grekland inte ska kunna hända igen. Krisen i Grekland kan utgöra en möjlighet för euroområdet att inrätta nödvändiga mekanismer för att förhindra en upprepning av krisen eller åtminstone mekanismer för att kunna agera snabbt i en ny krissituation.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret