Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning

Européer vill se hårdare tag mot alkoholmissbruk

22 april 2010 | Stort stöd för 18-års gräns

Alkoholvanorna i EU är på samma nivå som för fyra år sedan, enligt en rapport från Eurobarometern. Men enligt nykterhetsorganisationen IOGT-NTO är alkoholkonsumtionen nu på väg ner.
– Vi märker tydligt att alkoholkonsumtionen sjunker på flera håll i Europa, säger förbundsordförande Anna Carlstedt.

Eurobarometern har frågat om EU-invånarnas alkoholvanor och undersökningen visar att en stor majoritet stödjer åtgärder för att minska alkoholrelaterade skador. Vidare framkommer att alkoholkonsumtionen i EU ligger kvar på samma nivåer som för fyra år sedan.

Förbundsordföranden för nykterhetsförbundet IOGT-NTO, Anna Carlstedt, ser däremot andra tendenser.
– Vi märker tydligt att alkoholkonsumtionen sjunker på flera håll i Europa. I flera länder som tidigare har haft hög alkoholkonsumtion, som Frankrike, Spanien och Italien, där sjunker drickandet rejält.

Anledningarna, säger Carlstedt, är flera. Frankrike har arbetat mycket med att begränsa alkoholreklamen och i Italien har åldersgränsen höjts från 16 till 18 år. Rapporten från Eurobarometern visar att 49 procent av alkoholkonsumenterna dricker mellan en och tre gånger i veckan. Men stödet för förebyggande åtgärder är stort. 89 procent stödjer en 18-års gräns för försäljning och servering i EU.

Enligt Eurobarometerns undersökning har 76 procent av EU:s befolkning konsumerat alkohol det senaste året. Men enligt Anna Carlstedt ligger Sverige, tillsammans med Danmark, i topp i EU över hur stor andel som dricker.
– Enligt en färsk rapport från FN dricker 90 procent av alla vuxna i Sverige alkohol, och 93 procent i Danmark. Det är extremt. Alkoholkonsumtionen i Sverige är låg men drickandet är etablerat och normaliserat.

Mer fakta

Linn Eriksson

Skicka epost
Linn Eriksson

Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret