Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning

EU:s nya fiskepolitik tar form

Europa i veckan 25 april 2010

EU:s agerande vid naturkatastrofer och säkerhet till sjöss står på agendan när Europas utrikesministrar har sitt månadsmöte i Luxemburg på måndag och tisdag. Även försvarsministrarna är på plats när EU:s förhållningssätt till utvecklingen i Sudan och Afghanistan ska fastslås. Dessutom ska ministrarna träffa företrädare för Afrikanska unionen.

EU-minister Birgitta Ohlsson reser till Luxemburg på måndag till allmänna rådets möte där de ska diskutera medborgainitiativet, som ska ge medborgarna möjlighet att påverka EU:s politik med namninsamlingar. Sverige har ställt sig kritiskt till kommissionens förslag som anses för krångligt. Birgitta Ohlsson vill tillsätta en utredning om möjligheten att använda informationsteknologi för att hålla möten. Frågan blev aktuell efter att vulkanaska spridits i luftrummet.

Europaparlamentets utskott kommer under veckan att sammanträda i Bryssel. På tisdag röstar utskottet för miljö, folkhälsa och livsmedelssäkerhet om ett nytt lagförslag som ska förhindra att falska läkemedel säljs inom EU. De ska även diskutera hur biverkningar av läkemedel ska följas upp. Det här är en del av EU:s läkemedelspaket.

I industriutskottet tar ledamöterna ställning till ett lagförslag om energieffektivitet i byggnader, och förslaget om energimärkning av produkter. De här förslagen syftar till att EU ska uppnå sina energibesparingsmål på 20 procent.

På tisdag presenterar kommissionen sitt förslag till budget för 2011 som parlamentet och ministerrådet senare ska ta ställning till. Den senaste redovisningen fick rungande kritik från flera parlamentariker.

Fisk är ett återkommande ämne på agendan under veckan. På onsdag har EU-kommissionen en stor konferens om medlemsländernas framtida fiskeriavtal med länder utanför unionen.
– Branschfolk och miljöorganisationer kommer vara där och göra sina röster hörda även om inga beslut kommer att fattas under mötet. För mig är det viktigt att vara där, säger Isabella Lövin (MP) till Europaportalen.

En fråga som kommer att tas upp är den spanska fiskeflottans närvaro i afrikanska vatten och ursprungsmärkning av fisk.

På torsdag ska EU:s ekonomiska samarbeten med länder utanför Europa diskuteras på en konferens i Europaparlamentet. Europeiska Investeringsbanken och företrädare från bland annat utvecklingsländer ska prata om bankens roll i EU:s utvecklingsarbete.

På söndag den andra maj diskuteras EU:s gemensamma fiskepolitik i galiciska La Coruña i Spanien. Mötet är steg två i att bearbeta innehållet i en grönbok som kommissionen släppte förra året. Företrädare för fiskeindustrin, experter och andra fick då komma med åsikter och förslag inför EU:s nya fiskepolitik.

Elin Roumeliotou
Redaktör
Elin Roumeliotou
Redaktör
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret