Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning

Hemligt Acta-avtal offentligt

21 april 2010 | Får hård kritik

Nu har det utlovade utkastet av Acta, avtalet som ska förhindra varumärkesförfalskning, offentliggjorts.

– Efter en första genomläsning förefaller avtalet fortfarande vara fyllt av medborgarrättsvidrigt innehåll. Det är oroväckande att tonvikten verkar ligga på att upphovsrättsinnehavare ska samarbeta med internetleverantörer och tullmyndigheter, säger Carl Schlyter (MP) i ett uttalande.

Förhandlingarna har kritiserats hårt, framförallt för att de har omgärdas av mycket hemlighetsmakeri. Trots en mängd vaga formuleringar i det nu släppta Acta-dokumentet framgår att länderna delvis har enats om ett regelverk kring det internationella samarbetet för att förhindra olika typer av brott mot upphovsrättslagen.

Förhandlarna skriver att avtalet ska ”begränsa storskaliga intrång på upphovsrätten med stora ekonomiska konsekvenser” och dokumentet innehåller bland annat en rad definitioner och riktlinjer för hur och när reglerna ska tillämpas. 

– Acta är värre än vi någonsin föreställt oss, skriver Piratpartiets Rick Falkvinge (PP) på sin blogg. Han skriver att det framförallt är reglerna kring Internetleverantörers skadeståndsskyldigheter som kommer att få konsekvenser. Partiet planerar därför en anti-Actademonstration på lördag.

Acta står för Anti-Counterfeiting Trade Agreement och är ett avtal som ska förhindra varumärkesförfalskning, piratkopiering och fildelning i större skala. Avtalet måste godkännas av EU:s ministerråd och EU-parlamentet för att det ska träda i kraft. Enligt justitiedepartementet ska även den svenska riksdagen godkänna avtalet.

Elin Roumeliotou
Redaktör
Elin Roumeliotou
Redaktör
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret