Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning

Stukat parlament sammanträder utan omröstningar

19 april 2010 | Askmoln påverkar Europaparlamentet

Vulkanutbrottet på Island sätter nu spår i EU:s demokratiska funktion. Sent på måndagseftermiddag beslutade parlamentet att inte genomföra de omröstningar som var planerade under veckans möte i Strasbourg.

På grund av de kraftiga flygstörningar som drabbat Europa sedan i fredags efter vulkanutbrottet på Island har många ledamöter blivit förhindrade att resa till Europaparlamentet i franska Strasbourg.

När parlamentet öppnade sin aprilsession på måndagseftermiddag beslutades att samtliga omröstningar skjuts upp till mötet i maj, men att den planerade debatten ändå ska hållas.
– Många kollegor har fysiskt inte lyckats ta sig hit. Vi kan inte beröva dem rätten att delta, sade parlamentets talman Jerzy Buzek.

En tredjedel av ledamöterna måste vara på plats för att man ska kunna hålla omröstningar. Av de svenska ledamöterna är bland andra Alf Svensson (KD) fast i Asien. Marita Ulvskog, Anna Hedh, Olle Ludvigsson, Göran Färm och Olle Ludvigsson (alla S) väntades först anlända landvägen till Strasbourg vid 17-tiden på tisdag men ställer in sin resa efter att parlamentet idag beslutat att avsluta mötet redan på onsdagen. Inte heller Isabella Lövin (MP) kommer inte att kunna närvara.

Vid en extrainsatt debatt på tisdagen ska de närvarande ledamöterna diskutera de uppkomna trafikproblemen i Europa. I debatten deltar även kommissionens ordförande José Manuel Barroso och trafikkommissionären Siim Kallas.
– Resmöjligheterna har minskat drastiskt, flygbolagen står inför hot om stora ekonomiska svårigheter och sysselsättningen riskerar att bli lidande. Vi måste alltså ta oss en ordentlig titt på den här frågan, sade talmannen.

Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost
Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret