Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning

Läsartext: Europa är värt att firas

Erik Sandström 10 maj 2010 | Europadagen

EU är ett visionärt och pragmatiskt politiska projekt som Robert Schumann presenterade för sextio år sedan.

Europa är värt att firas på Europadagen. Det är också rätt dag för att tänka efter och se det stora perspektivet som de dagliga nyheterna passar in i. Förutsättningarna för EU lanserades på Europadagen för 60 – år sedan. De är en rak konsekvens av det samtidigt visionära och pragmatiska politiska projekt som Robert Schumann då presenterade. I alla utbildningar och presentationer om EU-bidrag betonar jag det politiska perspektivet. Det förklarar allt. Det gäller inte bara EU-bidragen, som vi arbetar med, utan hela den politiska integrationen och expansionen av EU.

Europadagen är ju samtidigt fredsdagen efter andra världskriget. I år är trupper från USA, Storbritannien, Frankrike och Polen med och firar den på Röda Torget i Moskva. Det är också något att glädjas åt.

I Jönköping firade vi i fredags med en After Work. Företagarna arrangerade tillsammans med andra EU-intresserade organisationer som tex. European Enterprise Network. De hade lyckats få hit Anna Maria Corazza Bildt. Hon var i klass med de bästa EU-parlamentariker jag hört genom åren, Marit Paulsen, Anders Wijkman och Jonas Sjöstedt.

I Stockholm delas utmärkelsen Årets Europé ut till förra EU-kommissionären Margot Wallström. När jag ställde ut för Skogsstyrelsen på Green Week i Bryssel kom hon förbi. Hon var härligt low-key och trevlig. Ett trevligt minne! Tjänstemännen på Kommissionen verkade också gilla henne.

För att belysa EU:s långsiktighet brukar jag använda två citat.

Ur företalet till Kol- och Stålunionen 1951: Målet är ..”to lay the foundations for institutions which will give direction to a destiny henceforward shared”

Tala om ödesmättad målformulering!

Ur företalet till Romfördaget 1957:… ”to lay the foundations of an ever closer union among the peoples of Europe… calling upon the other peoples of Europe who share their ideal to join in their efforts”

Redan 1957 satte alltså EU målet att få med inte bara vi svenskar utan också de ockuperade folken i Estland, Lettland och Litauen med flera stater.

EU har sedan dess utvecklats genom successiva överenskommelser i stort och smått. EU-kommissionen tar fram ambitiösa förslag som det går att komma överens om. Medlemsländerna vattnar ur många förslag och stärker enstaka. Politiska mål kan uppnås genom lagar, bidrag och information. Normalt är det lättast att komma överens om bidrag och information och lättast att nå resultat genom bidrag. Vill Du veta mer om EU-bidrag särskilt för miljö och innovation så gå till vår sida EU-bidrag: http://evolveu.bloggsida.se/eu-bidrag.

Det har hänt mycket på 60 år. Vart har vi nått med EU år 2050?

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons
Fackliga Brysselkontoret