Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning

EU:s ekonomi på uppgång

5 maj 2010 | Krisåtgärder effektiva

EU går mot en ekonomisk återhämtning. Tillväxten förväntas i år öka och arbetsmarknaden stabiliseras. Enligt EU-kommissionens ekonomiska vårprognos kommer alla länder utom Grekland att ha en positiv tillväxt 2011.

EU:s ekonomi är på väg mot en återhämtning. Efter att ha genomlevt den djupaste recessionen i EU:s historia spår nu EU:s ekonomiska vårprognos en tillväxt med 1,0 procent i år och 1,75 procent nästa år.

Återhämtningen skiljer sig däremot mycket mellan medlemsstaterna. Lettland, Litauen, Spanien, Irland, Grekland och Cypern förväntas få negativ tillväxt i år, men redan 2011 spår EU-kommissionen att alla länder utom Grekland kommer att ha en positiv tillväxt.
– De förbättrade utsikterna för ekonomisk tillväxt detta år är goda nyheter för Europa. Nu måste vi se till att tillväxten inte äventyras av risker som har att göra med den finansiella stabiliteten, sade Olli Rehn, EU-kommissionär med ansvar för ekonomi- och finansfrågor, i ett uttalande.

EU:s regeringar har satsat miljarder på olika krisåtgärder, vilket anses vara en anledning till att ekonomin nu sakta återhämtar sig. Däremot förväntas EU:s totala budgetunderskott öka till 7,2 procent av BNP, men beräknas nästa år minska till 6,8 procent. Alla länder utom Sverige, Estland och Bulgarien kommer 2010 att bryta mot EU:s högsta tillåtna budgetunderskott på tre procent av BNP.

I vårprognosen framgår även att den ekonomiska krisens effekter på arbetsmarknaden ser ut att bli mindre än väntat. Arbetslösheten i EU kommer i år att hamna på nästan tio procent, en halv procentenhet lägre än väntat, och 2011 förväntas sysselsättningsgraden öka. Skillnaderna är däremot stora inom medlemsstaterna och både i Spanien och i Lettland väntas arbetslösheten hamna omkring 20 procent.

Linn Eriksson

Skicka epost
Linn Eriksson

Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret