Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning

Hårda motsättningar i Rumänen kring IMF-lån

20 maj 2010 | Sänkta löner eller höjda skatter

Internationella valutafonden väntar på besked om Rumäniens senaste tuffa sparpaket. Oppositionen rasar och facken hotar med generalstrejk mot kravet på sänka löner och pensioner.

Utanför regeringsbyggnaden i Bukarest har demonstrationerna avlöst varandra och senast igår samlade de fem nationella fackförbunden enligt egna uppgifter upp mot 50 000 människor med krav på regeringens avgång. Protesterna har engagerat många samhällsgrupper i landet efter att president Traian Băsescu tidigare i maj chockade allmänheten med ett nytt tufft sparpaket i ett av EU:s fattigaste länder.

Lönerna för offentliganställda ska sänkas med 25 procent och pensionärer och arbetslösa får sina redan låga ersättningar minskade med 15 procent. Beskedet kom samtidigt som den Internationella valutafonden, IMF, besökte huvudstaden för att diskutera kraven för fortsatta utbetalningar av nödvändiga miljardlån för att sanera Rumäniens stora budgetunderskott.

Efter Internationella valutafondens möte med de rumänska ledarna sade IMF:s Rumänienchef Jeffrey Franks att man i huvudsak föreslagit åtgärder som ökar statens inkomster men att Rumänien själva har bestämt sig för att skära i utgifterna. IMF:s fokus ligger på att sänka budgetunderskottet från befarande 9,1 procent vid årets slut till 6,8 procent.

Att paket inte innehåller skattehöjningar i ett land med 16 procent plattskatt har upprört fackföreningar och den socialdemokratiska oppositionen. Skatteindrivningen är omvittnat ineffektiv och den svarta ekonomi omfattande.
– Samhället fungerar inte på den här punkten, säger en EU-diplomat som vill vara anonym.

Den konservativa premiärministern Emil Boc vill dock inte höja skatterna eftersom det enligt honom bara skulle förvärra den ekonomiska krisen ytterligare. Regeringen som tillträde i december består av Liberaldemokrater och ett ungerskt minoritetsparti. Tillsammans har de en knapp majoritet i parlamentet.

Men presidenten har inte första hand vänt sig till parlamentet utan vill att frågan först löses i ett informellt socialt råd bestående 45 ledamöter med lika många representanter från regeringen, arbetsgivarna och fackföreningarna. President Băsescu vill ha deras medgivande innan landet skickar det så kallade bekräftelsebrevet som IMF kräver för att betala ut ett dellån på 10 miljarder kronor.

Men förhandlingarna går trögt och både fack och arbetsgivare vill se andra lösningar. Facken, som hotar med generalstrejk 31 maj, vägrar gå med på lönesänkningar och föreslår istället skattehöjningar. Att sedan presidenten och parlamentet av närmast tradition ligger i en konstant institutionell kamp om vem som bestämmer dagordningen hjälper inte till. Risken finns att Rumänien missar deadlinen i juni och att lånen inte betalas ut.

– Situationen är mycket komplicerad i och med att man kopplat in det sociala rådet. Rådet får nu nästa samma roll som konstitutionsdomstolen när det har varit besvärliga politiska avgörande, säger Mats Åberg, Sveriges ambassadör i Bukarest.

Sent på onsdagen rapporterade rumänsk media att regeringen torts allt är beredd att driva lånefrågan till  beslut i parlamentet.
– Utan att avbryta dialogen med fackföreningarna och arbetsgivare kommer vi att gå vidare till beslut, sade premiärminister Emil Boc i ett uttalande.

Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost
Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
TCO
annons komm
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
TCO
annons komm
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret