Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Utan euron hade EU hamnat i en spekulationsdriven valutakris, menar skribenten.

Läsartext: Krisen är inte eurons fel

Olle Schmidt (FP) 26 maj 2010 | Eurosamarbetet stärkt

Den senaste tiden har vi sett en mängd artiklar med mer eller mindre osakliga argument mot euron i samband med den grekiska krisen. Det tål därför att upprepas igen: det är inte euron som orsakat krisen. Det är misskötseln av finanserna i Grekland, Spanien och Portugal. Det skriver Olle Schmidt (FP) i replik till Maria Strandberg.

”För mig är händelserna i Grekland bara ett bevis på vilket självförverkligande skrytprojekt EMU egentligen är” skriver studenten Maria Strandberg i Europaportalen 17 maj.

Hur hon kommer till den slutsatsen är oklart. Att kalla EMU skrytprojekt därför att Grekland haft en serie oansvariga ledare som misskött statsfinanserna är ett märkligt sätt att dra slutsatser.

Vi som liberaler försvarar grundtankarna i Europasamarbetet även när det är kristider och när det blåser snålt kring euron och EU-samarbetet. Hela EU-projektet har ända sedan starten haft kriser, men EU:s ledare har tillsammans alltid rett ut dem. Och EU-samarbetet har i samband med krishanteringen fördjupats och EU har gått starkare igenom kriserna. Även denna kris kommer EU att klara av och gå stärkt igenom.

De gångna veckorna har tydligt visat EU:s förmåga att agera. Beslutet om en ny krishanteringsmekanism är historiskt. Är det någon som på allvar tror att lika kraftfulla räddningsåtgärder hade varit möjliga utan ett europeiskt samarbete? Att varje land enbart skulle se om sitt eget hus skulle inte ha hindrat krisen – tvärtom skulle den ha förvärrats. Inget enskilt EU-land hade klarat det på egen hand.

Min och Folkpartiets inställning till euron är inte blåögd. Stabilitets- och tillväxtpakten har bevisligen inte fungerat, eftersom den inte efterlevts av medlemsländerna. Och grekiska skattebetalare ska betala grekiska skulder även i framtiden. Landet har medvetet vilselett omvärlden och misskött sina statsfinanser. Bristen på disciplin i finanspolitiken och strukturpolitiken är huvudorsaken till den nuvarande statsskuldskrisen i Grekland. Det är det som är roten till problemet – inte euron. Därför är det viktigt att de lån och garantier vi nu ger är förknippade med tydliga krav på budgetsanering.

Men fundera ett slag på vad som hade hänt om vi inte haft euron under finanskrisen 2008. Då hade några EU-länder kraftigt devalverat sig ur krisen. Vi hade haft en valutakris med mycket omfattande spekulation att hantera. Hade 16 olika valutor i euroområdet klarat finanskrisen och Greklandskrisen bättre än en?

Fråga grekerna själva vad de tycker. Det har jag gjort. När Greklands premiärminister Giorgos Papandreou besökte utskottet för den ekonomiska och finansiella krisen, CRIS, i Europarlamentet den 18 mars frågade jag honom om det hade varit bättre för Grekland att stå utanför euron i den kris som nu uppstått? Hans resoluta svar var nej. Grekland vill vara med i euron och tycker att de tjänat på att vara med i valutasamarbetet.

Den senaste tiden har vi sett en mängd artiklar med mer eller mindre osakliga argument mot euron i samband med den grekiska krisen. Det tål därför att upprepas igen: det är inte euron som orsakat krisen. Det är misskötseln av finanserna i Grekland, Spanien och Portugal.

Skribenterna som vill ha euron och EMU till syndabockar gränsar ofta till populism i sin retorik, och många osakliga argument florerar. När dessutom politiker som Mona Sahlin vinglar om beskeden om euron är det än viktigare att det i alla fall finns ett parti som inte vänder kappan efter vinden utan som står upp för eurosamarbetet även när det blåser.

Folkpartiet vill inte att Sverige ska sitta på staketet och titta på medan andra formar vår framtid. Vi ser med oro hur Sverige förlorar i politiskt inflytande genom att sitta utanför. Ska Sverige verkligen behöva vara det enda EU-landet runt Östersjön med en egen liten valuta?

Vi vill att Sverige istället ska delta fullt ut i EU, vara med och ta ansvar för Europas utveckling, och tillhöra kärnan i Europasamarbetet. Det kan vi inte göra om vi inte har euron.

Istället för att ta de utmaningar som finns i det samarbetet till intäkt för att EMU är misslyckat borde vi väl titta på den nytta eurosamarbetet haft och se framåt för att möta utmaningarna – och bygga ett ännu bättre valutasamarbete.

Krisen har inte försvagat eurosamarbetet. Den har stärkt det.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret