Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning

Omvälvande valresultat i Tjeckien

31 maj 2010 | Nedskärningar väntar

Löften om nedskärningar fick tjeckernas röster. Högern blev parlamentsvalets vinnare och på måndagen började en andra dag av koalitionsförhandlingar för de borgerliga Medborgardemokraterna.

Det förväntade regeringensalternativet är att Medborgardemokraternas förhållandevis färske ledare, 45-åriga Petr Necas, bildar regering med valets två stora vinnare, nykomlingarna TOP 09 och Veci Verejne, VV. Det senare betyder ”offentliga affärer”, leds av tv-journalisten Radek John och betecknas som ett mitten-högerparti med populistiska inslag. Konservativa TOP 90 (bokstäverna står för tradition, ansvar och välstånd) leds av den 72-årige fursten Karel Schwarzenberg. Han har tidigare varit utrikesminister och medarbetare till president Vaclav Havel.
– Det är goda nyheter för Tjeckien att ansvar vann över populism, och att den tjeckiska vänstern inte tilläts ta makten. Det är härliga nyheter som gör att Tjeckien kan undvika det grekiska scenariot, sade Necas efter att resultatet presenterades.

Nu är inte Tjeckiens statsskuld på länga vägar så stor som Greklands men Necas har tidigare sagt att han vill få ner budgetunderskottet till 4,8 procent av BNP till 2011. I dag ligger den på över fem procent. Ordning på finanserna och reformer av sjukvårds- och pensionssystemen förväntas också av den nya regeringen.

De tjeckiska Socialdemokraterna, CSSD, ledde i opinionsmätningarna fram till valdagen och blev största parti med 22,1 procent av rösterna. Men valet betraktas som en förlust.
– Det står nu klart att landet är på väg mot en högerkoalition. Folket har valt riktning för republiken och det är en annan än den som Socialdemokraterna pekat ut, sade partiets ledare Jiri Paroubek på lördagskvällen.
Strax därefter meddelade han att han avgår.

Tjeckisk inrikespolitik har de senaste åren präglats av frustration, ökad väljarrörlighet och bristande tilltro till systemet. Förra året, mitt under Tjeckiens ordförandeskap i EU, tvingades den borgerliga regeringen att avgå efter ett misstroendevotum i parlamentet. Sedan dess har landets letts av en interimsregering.

Mer fakta

Elin Roumeliotou
Redaktör
Elin Roumeliotou
Redaktör
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret