Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning

”Pirater bekämpas bäst från land”

19 maj 2010 | Pirater på agendan

I dag träffar EU:s utrikesminister Catherine Ashton Tanzanias president Jakaya Kikwete på sitt första Afrikabesök. Under fyra dagar besöker utrikesministern Kenya, Tanzania och Seychellerna.

Det är EU:s piratbekämpning utanför Somalias kust som är huvudsyftet med resan. EU:s utrikesminister Catherine Ashton ska träffa Kenyas president Mwai Kibaki och andra regeringsrepresentanter, representanter för Somalias federala övergångsregering och även FN:s särkskilda sändebud till Somalia.
– Piraterna är en av vår tids stora utmaningar, både regionalt och internationellt. Det äventyrar säkerheten till sjöss i Indiska oceanen och stabiliteten och utvecklingen i regionen. Vi måste angripa både symptomen och orsakerna till problemet på ett övergripande sätt, sa Catherine Ashton innan hon reste.

Piratbekämpningen utanför Somalias kust och i Indiska oceanen står högt på EU:s agenda just nu och EU har en flottstyrka, Operation Atalanta, på plats. Enligt en gemensam rapport från bland andra tankesmedjan CEPS har antalet piratattacker blivit färre sedan EU-styrkan anlände medan en rapport från FN:s säkerhetsråd pekar på att attackerna har blivit fler.

Alla är inte heller överens om att den internationella närvaron löser några problem. FN:s matleveranser, handelsfartyg och fiskeflottor som trålar efter tonfisk i fiskevattnen öster om Somalia kan färdas säkrare, men problemen med pirater tycks inte minska.
– Det har hänt två saker sedan Operation Atalanta sjösattes. Det första är att piratattackerna nu sker längre ut i Indiska oceanen, istället för som tidigare nära kusten. Det verkar ha blivit svårare för dem att kapa fartyg men piraterna är fler och verkar över större områden. Det andra som hänt är att piraterna nu tillfångatas, men det finns en ovilja att lagföra dem. Det har gjort att man istället förstör deras vapen och båtar, säger E J Hogendoorn, chef för tankesmedjan International Crisis Groups verksamhet på Afrikas horn.
Organisationen analyserar säkerhetspolitiska situationer och fungerar som rådgivare till bland andra EU.

EU har ingått överlämningsavtal med Kenya och Seychellerna för att åtala misstänkta pirater. Flera liknande avtal är under förhandling. Under sitt besök på Seychellerna i veckan deltar Catherine Ashton i en regional ministerkonferens där ämnet är just piratproblemet och hur man med gemensamma medel ska hantera piraterna. Ett flertal rättegångar mot misstänkta pirater pågår i Kenya men tar lång tid och än har ingen dömts för sjöröveri.

EU:s insatser i området består också i att man tränar somaliska säkerhetsstyrkor i Uganda för att stödja den somaliska övergångsregeringens kontroll i området. E J Hogendoorn är ändå kritisk till EU:s satsningar. De två tusen soldaterna som nu tränas är får få och Hogendoorn är tveksam till om landets regeringsspillra kan hantera ens den.
– EU:s närvaro riktar inte in sig på grundproblemen. Vi tror att lösningen finns på fastlandet. Men väldigt få länder har den politiska viljan att faktiskt göra något, alltså arbeta för lagar och säkerhet i Somalia. Med flottan på plats riskerar EU-länderna ingenting och för hemmaopinionen ser det ut som att man har hanterat problemet, säger han på telefon från Nairobi.

Även FN:s säkerhetsråd kommer fram till slutsatsen att det krävs förändringar på land för att få ett slut på sjöröveriet. En faktor som nämns i rapporten är det ”rättsligt oreglerade och skadliga” fisket av EU:s fiskeflotta i de näringsrika vattnen utanför Somalia som gjort den lokala, tekniskt eftersatta fiskeflottan utkonkurrerad. EU har i dagsläget inga fiskeavtal med Somalia eftersom det saknas en legal part att förhandla med. Ändå fiskar spanska och franska fartyg utanför kusten, uppger International Crisis Groups expert på området.
– Fisket av tonfisk här är lukrativt och hade kunnat vara en källa till rikedom för Somalia. Istället exploateras resurserna av andra länder. De flesta fartygen i Operation Atalante är spanska. Alla våra eftersökningar visar att deltagande länder tenderar att skydda sina egna intressen, och sin egen fiskeflotta, säger E J Hogendoorn till Europaportalen.

EU:s utrikesminister Catherine Ashton avslutar sin Afrikaresa på fredagen med ett besök på det svenska örlogsfartyget HMS Carlskrona, som leder EU:s marina insats Operation Atalanta utanför Somalias kust.

Tillägg 20 maj 2010: Samma dag som artikeln publicerades rapporterade sjöfartstidningen Shipgazatt sex män mellan 18 och 47 år dömts till döden av en jemenitisk domstol. Männen dödade två besättningsmän när de kapade en tanker i april i år.

Mer fakta

Elin Roumeliotou
Redaktör
Elin Roumeliotou
Redaktör
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret