Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning

EU stoppar fisket av blåfenad tonfisk

10 juni 2010 | Omedelbart förbud

Från och med i dag är det förbjudet att fiska blåfenad tonfisk i Medelhavet och östra Atlanten. Årets kvot är redan full och EU-kommissionen har infört ett omedelbart stopp av fisket.

Blåfenad tonfisk är en oerhört lukrativ fångstart där rekordpriserna ligger på runt 80 000 dollar per fisk. Högst priser inbringar den utrotningshotade fisken på den japanska marknaden. Fiskesäsongen är kort; den skulle ha börjat den15 maj och stängt en månad senare. Nu kommer kritik mot att fisket överhuvudtaget öppnades.

– Sverige föreslog redan 1991 att den blåsfiskade tonfisken skulle fredas, men vann inget gehör. Man har fiskat bort 80 procent av bestånden, säger Staffan Danielsson, rådgivare till Europaparlamentariker Isabella Lövin (MP) som jobbar för fiskefrågor i Bryssel.

Enligt Europeiska kommissionen gäller nu nolltolerans för överfiske och kommissionen meddelar i ovanligt skarpa ordalag att man kommer att ta till de åtgärder som krävs för att se till att förbudet efterlevs.

Elin Roumeliotou
Redaktör
Elin Roumeliotou
Redaktör
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret