Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning

Läsartext: EU måste stoppa Sarkozys klappjakt på romer

Hans Caldaras 7 september 2010 | Ta avstånd från antiziganismen

EU bör genast agera med all kraft innan romfrågan blir alltför infekterad. Det är en europeisk fråga som måste ha en europeisk lösning. Det skriver Hans Caldaras.

På slutet av 1960-talet och i början av -70-talet skedde i Sverige utvisningar av romer som hade tagit sin tillflykt från förföljelser från ibland annat Öststaterna, Frankrike och Italien. De kom hit med hopp om att finna en fristad för att slippa förtryck och förnedring. Myndigheter, politiker, med invandrarverket i spetsen såg detta som ett problem och kringgick gängse lagar och regler.

Sveriges rikes lag, kunde tolkas och tänjas utefter politikernas behov och vilja. Sverige sågs som ett mönsterland ute i världen, men för dessa människor som utvisades utan en rättvis och laglig prövning var Sverige plötsligt lika fientlig och avståndstagande som deras hemländer.

Inte mycket har förändrats sedan dess. I Sverige idag tas generella beslut vid asylärenden för romer, utan en individuell och regelrätt prövning.

I Frankrike fortsätter president Nicolas Sarkozy propagera för en utrensning av romer, trots kraftig motkritik inom landet. Han bedriver en hetsjakt på människor som i flesta fall har flytt från sina hemländer för att undgå fattigdom och misär, och inte minst från hotet att lemlästas till döds. Han har fått mer eller mindre härja fritt med sin rasistiska propaganda som att utpeka romer som kriminella och ett olösligt problem som måste sopas bort från landets karta, utan att ha mött större motstånd varken från rättsaktivister och politiker på hög politisk nivå inom EU.

En av få som öppet har opponerat sig är EU ministern och riksdagsledamoten Birgitta Ohlsson och Thomas Hammarberg som arbetar för mänskliga rättigheter i Europarådet.

Vår egen statsminister och utrikesminister håller däremot tungan i styr, vilket kan bero på att frågan är en alltför het potatis nu i valtider. 

Sverige kan idag se sig själv som ett föregångsland i arbetet för att höja romernas status i landet, trots det kan ledande politiker i vårt land undvika konsekvent att diskutera romernas utsatthet i Europa.  Om våra ledande politiker tar tydligt avstånd från antiziganismen som sprider sig som en farsot runt om i Europa, kan de bidra till att en som Sarkozy får kalla fötter.

Men Sarkozys strategi verkar få fler och fler anhängare även utanför landets gränser. Danska främlingsfientliga krafter visar armmusklerna och bedriver en politik som kan liknas vid Sarkozys, Silvio Berlusconis och det ungerska högerextremistiska gardet ”Jobbik:s” fientliga utfall mot romer.

I många EU länder betraktas de flesta romer som icke medborgare trots att de i generationer har vistats i landet, de ses som främlingar. De vägras fasta bostäder, skolgång och ett regelrätt arbete. Även om man har hög utbildning och försöker leva efter de spelregler som samhället står för, så blir man bortsorterad. Man räknas inte.

Det är inte ovanligt att barn och ungdomar klassas som mindre begåvade och placeras i särskolor. Deras hopp om en trygg framtid tas ifrån dem redan i tidig ålder. De nekas att uppnå de mål som de drömmer om. Många får inte ens en chans att sitta i en skolbänk.

Senare i livet får de skulden för att de inte lever och fungerar som alla andra i samhället, att de tjänar sitt uppehälle på gator och torg som tiggare eller gatumusiker. Tyvärr hamnar en del i klorna på den organiserade brottslighet som oftast styrs från krafter i det egna landet.

De utsatta griper minsta halmstrå för att överleva, något som vi, som lever i välfärd och inte kämpar med dessa bekymmer, har svårt att förstå eller kan identifiera oss med.

Problematiken med människor som lever utanför samhällets beskydd har inte uppstått av sig självt. För de flesta romer finns det en lång historia av förföljelser och rasistiskt propaganda bakom, inte minst lagar och förordningar som nekat dem att integreras i samhället.

Tvingas man leva i en tillvaro där det saknas tillit till majoritetsfolket och de styrande, som skapats ur den fientliga betraktelse och beteende man dagligen utsätts för, är det inte konstigt att man tar avstånd från allt de representerar. Det är sorgligt, men fullt förståeligt.

För att finna en lösning mot denna misstro måste varje land ta sitt ansvar för sina romska invånare. De ska inte tvingas ta sin tillflykt till ett annat land i hopp om att få åtnjuta människovärde. Europas romer är en del av Europas historia och är här för att stanna.

I dagarna håller Sarkozy ett möte med sina kolleger från bland annat Italien och Belgien för att komma fram till att hans strategi för fler utrensningar av romer ska få ett gillande.

Hans klappjakt på Europas romer måste hejdas innan den går över styr. Det är ett allvarligt brott mot mänskliga rättigheter och är totalt oacceptabelt i ett Europa 2010. EU bör genast agera med all kraft innan frågan blir alltför infekterad på nationell nivå. Det är en Europeisk fråga som måste ha en Europeisk lösning. 

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret