Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Internetoperatörer ska inte behöva filtrera innehåll, menar EU-parlamentet.

EU-parlamentet värnar "budbärarneutralitet"

8 september 2010 | Illegal fildelning

Europaparlamentet har åter tagit ställning för den så kallade budbärarneutraliteten. På tisdagen fick ett initiativ angående de pågående Acta-förhandlingarna stöd av en majoritet av parlamentets ledamöter.

Förhandlingarna om Acta-avtalet inleddes 2007 och förs mellan bland andra EU, USA, Japan och syftar till att stoppa varumärkesförfalskning. EU-parlamentet anser i den skriftliga förklaringen ”att leverantörer av Internettjänster inte ska hållas ansvariga för de uppgifter som de överför eller mottar via sina tjänster i en sådan utsträckning att det innebär att sådana uppgifter måste granskas i förväg eller filtreras", det vill säga det som brukar kallas "mere conduit" eller "budbärarneutraliteten".

Enligt läckta dokument ska internetoperatörer tvingas stänga av internetabonnemanget för personer som anklagas för illegal fildelning. Att sådana skrivningar finns med i avtalet har dock förnekats av EU-kommissionen.

Parlamentet uppmanar också EU-kommissionen att göra alla dokument som rör förhandlingarna offentliga. Dessa har hittills förts under hård sekretess och mycket lite information om vad de olika förhandlingsparterna driver för linje har läckt ut. En annan del av kritiken rör de eventuella straffpåföljder för personer som illegalt sprider upphovsrättsskyddat material.

Christian Wohlert
Europaportalens korrespondent i Bryssel
Skicka epost
wohlert
Christian Wohlert
Europaportalens korrespondent i Bryssel
Skicka epost
wohlert

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret