Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning

"Fildelare ska varnas och straffas"

STRASBOURG 22 september 2010 | Illegal nedladdning

Samhället bör ta i med hårdare tag mot fildelare och piratkopierare anser EU-parlamentet, enligt ett förslag som antogs på onsdagen av en majoritet av ledamöterna. Det är en uppmaning till EU-kommissionen att stärka möjligheterna att straffa människor som bryter mot upphovsrätten på olika sätt.

Den franske ledamoten Marielle Gallo, från högergruppen EPP, ligger bakom förslaget som kritiseras av vänstern och de gröna i parlamentet. Enligt Marielle Gallo krävs det tuffare tag mot fildelarna eftersom de hotar jobben och tillväxten i de så kallade kreativa industrierna.
– Med den här rapporten ville jag framför allt sätta igång en debatt för att få till en snabb och omfattande utredning av nätpirateriet, säger Marielle Gallo.

Just det faktum att det inte finns någon tillförlitlig statistik på vad fildelningen har för konsekvenser för jobben, vilket Marielle Gallo själv tillstår i sin rapport, är en punkt som har utsatts för kritik av EPP:s politiska motståndare.
– Istället för att först ta reda på fakta och därefter rekommendera lagstiftning, gör man precis tvärtom. Det här är en illa genomtänkt rapport som till stor del är ett rent beställningsjobb från de stora film- och skivbolagen, säger Piratpartiets EU-parlamentariker Christian Engström.

I förslaget vill parlamentet att EU-kommissionen bland återupptar förhandlingar om gemensamma straffrättsliga åtgärder för de som fildelar illegalt, det vill säga att man följer upp den civilrättsliga Ipred-lagen som antogs 2004 och som ger skivbolag med flera rätt att samla in IP-nummer på misstänkta illegala fildelare. Vidare ska ungdomar utbildas ”så att de får en inblick i immaterialrättsliga frågor och klart och tydligt förstår vad som är lagligt och vad som inte är det”. Små varningsmeddelanden ska visas där det finns risk för att någon bryter mot upphovsrätten.

De Gröna, Socialdemokraterna och Vänstern lade fram en alternativ rapport till Gallos som röstades ner, likaså Liberalernas förslag avvisades. Socialdemokraterna påpekade att förslaget inte gör någon skillnad på fildelning och varumärkesförfalskning.
– Det är helt fel att som högern bunta ihop vanliga tjejer och killar framför datorn med grovt kriminella ligor. Om vi förlorar nyanserna i fildelningsdebatten blir de politiska åtgärderna missriktade, säger Marita Ulvskog (S).

En av fyra gröna ledamöter som röstade för Marielle Gallos rapport var svenska miljöpartisten Isabella Lövin. Hon anser att det är viktigt att skydda kulturarbetarnas möjligheter att få en inkomst.
– Däremot vill jag inte se gemensamma straffrättsliga åtgärder. Inte gemensamma, men det som är illegalt är det även på nätet, säger Isabella Lövin till Europaportalen.

Det faktum att statistiken på huruvida fildelning verkligen leder till minskade intäkter för branschen är bristfällig menar hon inte är en anledning till att vänta att kräva hårdare straff.
– Jag tycker inte politiker ska bestämma om artister ska få ta betalt eller inte. Men de som vill lägga upp material gratis kan naturligtvis få göra det, säger Isabella Lövin.

De svenska medlemmarna i EPP-gruppen gick dock emot sin partilinje till viss del. Moderaterna lade ner sina röster medan Alf Svensson (KD) följde EPP-linjen fullt ut och röstade ja. Även Cecilia Wikström, Marit Paulsen och Olle Schmidt (alla FP) röstade för förslaget. Lena Ek (C), i samma liberala partigrupp som FP, röstade däremot nej. Det slutgiltiga resultatet blev 328 röster för, 245 emot och 81 nedlagda röster.

Rättelse: Christofer Fjellner (M) ville inte rösta för Socialdemokraternas alternativa rapport som vi skrev i en tidigare version av artikeln och som angavs i röstningsprotokollet. Det var ett feltryck från Fjellners sida, har han meddelat.

Christian Wohlert
Europaportalens korrespondent i Bryssel
Skicka epost
wohlert
Christian Wohlert
Europaportalens korrespondent i Bryssel
Skicka epost
wohlert
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret