Fördragsändring ska rädda euron
BRYSSEL 29 oktober 2010 | Räddningsfond för krisländerEfter långa förhandlingar högt uppe i Justus Lipsius-byggnaden i Bryssel kom EU-ledarna överens – om fortsatta utredningar. EU-ländernas stats- och regeringschefer ger rådets ordförande Herman Van Rompuy i uppdrag att undersöka möjligheterna för att ändra i EU:s fördrag så att en stabil räddningsfond kan skapas för att undsätta krisande euroländer i framtiden, ett krav Tysklands förbundskansler Angela Merkel reste till Bryssel med.
Även om det finns en överenskommelse är allt långtifrån klart. Tjeckiens premiärminister Petr Nečas varnade för att alla typer av maktöverförelser från nationell till europeisk nivå kommer att utlösa en folkomröstning i Tjeckien.
– Det talas om ett djur som ingen ännu sett. Vi vet att det är en fyrfota varelse, men inte huruvida det är en växt- eller köttätare. När vi fått denna information ska vi bestämma oss hur vi ska hantera det här djuret, sade Petr Nečas till den tjeckiska tidningen Lidové noviny.
Kombinationen Tjeckien och godkännande av fördragsändringar lär fortfarande figurera i många EU-ledares mardrömmar. Van Rompuy får därför den delikata uppgiften att tråckla fram en lösning som ändrar fördraget på minsta möjliga sätt. Den ska samtidigt tillfredsställa den mäktiga tyska författningsdomstolen, som inte kommer att godta att EU eller dess medlemsländer går i borgen för ett lån en krisande medlemsstat måste ta, en grundbult i eurosamarbetet som Tyskland gick med på att ansluta sig till på 90-talet.
Samtidigt ska EU-kommissionen ta fram ett förslag på hur räddningsfonden ska utformas, bland annat ska privata aktörers och den Internationella valutafondens roller undersökas. Även Sverige kommer sannolikt att delta i räddningsfonden.
– Från svensk sida har vi ett intresse av att se om vi kan vara en del av detta, förutsatt att det blir kraftfullt, sade Reinfeldt till svenska journalister sent på torsdagskvällen.
Van Rompuy ska också undersöka om rösträtten ska kunna tas ifrån ett medlemsland om landet grovt missköter sin ekonomi, ett tyskt förslag som väntas rinna ut i sanden.
– Det är väldigt många som har talat emot idén att inskränka rösträtten, sade Reinfeldt.
Van Rompuys arbete ska vara klart till toppmötet i december då EU-ledarna vill ta ett beslut så att ändringarna kan godkännas till 2013, då den tillfälliga räddningsfonden som inrättades i maj i år, slutar gälla.