Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Delegater från Eurochild-konferensen gör studiebesök på familjecentralen i Baronbackarna i Örebro.

Läsartext: Barnfattigdom med europeiskt fokus i Örebro

Marie Gustafsson 11 november 2010 | Möte i Örebro

Barnfattigdomen är en av de viktigaste frågorna på den politiska agendan i alla europeiska länder. Det skriver Marie Gustafsson.

3-5 november hade den europeiska organisationen Eurochild sin årliga konferens på slottet i Örebro med 200 deltagare från 23 länder. Regionförbundet Örebro är medlem i Eurochild och var värd för konferensen.

EU har utsett 2010 till det europeiska året för bekämpning av fattigdom och social utestängning. Barnfattigdomen är en av de viktigaste frågorna på den politiska agendan i alla europeiska länder. Eurochild´s budskap till regeringarna är att kampen mot barnfattigdom ska ha högsta prioritet.

Fattigdom i barndomen har ofta livslånga konsekvenser. Både för den enskilda människan och för samhället blir kostnaderna högre på lång sikt om man blundar för problemen idag. Det gäller även i Sverige där barn och unga ibland faller genom det sociala skyddsnätet.

I Europa lever nära 20 procent av barnen med risk för fattigdom. Rädda Barnens senaste rapport om barnfattigdom i Sverige visar att en dryg tiondel av Sveriges 2 miljoner barn lever i fattigdom. Barnfattigdomen har stabiliserats och de allra flesta barn i Sverige växer upp under goda ekonomiska förhållanden. Men samtidigt är det tre grupper av barn som halkat efter i välfärdsutvecklingen: Barn med utländsk bakgrund, barn i storstädernas förorter och barn till ensamstående.

Under fredagen kunde deltagarna välja mellan 13 olika studiebesök i sociala verksamheter i Örebroregionen.

Bland annat berättade verksamheten Pionjären om hur Örebro kommun tar emot ensamkommande flyktingbarn. Familjecentralen i Baronbackarna fick besök av 17 deltagare från bland annat Holland, Rumänien, Italien och Ungern. Personalen berättade om hur de arbetar för att förebygga problem i familjer så att barnen får en trygg uppväxtmiljö.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret