Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning

Socialdemokrater vill ha europeiskt primärval

3 november 2010 | Efter amerikansk modell

Om drygt tre år kan Europa se sina första primärval, om en grupp av socialdemokrater i Europa får som de vill. I primärvalen ska de europeiska socialdemokratiska partiet utse en kandidat till posten som EU-kommissionens ordförande, enligt förslaget.

Irländaren Desmond O’Toole har tillsammans med en grupp andra europeiska socialdemokrater lanserat idén om att använda sig av ett primärval för att ta fram en socialdemokratisk kandidat till posten som EU-kommissionens ordförande 2014. S-sympatisörer skulle få vara med och rösta på olika kandidater som bedriver en europeisk valrörelse i alla EU-länder i syfte att ha en ordförandekandidat klar i god tid till EU-parlamentsvalet. 

På så sätt skulle processen av att ta fram en kommissionsordförande demokratiseras och involvera fler människor jämfört med dagens ordning när kommissionsordföranden utses av regeringschefer. Går någon och röstar i ett primärval ökar även chansen för att denne gör det i EU-valet, lyder resomenanget.

– Det finns ett stort problem med legitimitet i EU. Lagar görs av människor som inte kan ställas till svars. Låt oss föra in lite mer demokrati i i EU, sade Desmond O’Toole när initiativet lanserades.

I början på december håller det socialdemokratiska partiet, ESP, möte i Warszawa. Där hoppas initiativtagarna på att ett första beslut kan tas som öppnar vägen för europeiska primärval. Principen finns redan i flera europeiska länder på nationell nivå, framför allt i Sydeuropa. Det grekiska socialistpartiet införde öppna primärval 2004, då en miljon väljare valde Giorgios Papandreous till premiärministerkandidat. Därefter har socialdemokratiska partier i Italien och Frankrike följt efter. Även i Tjeckien, Belgien, Holland och Irland finns varianter på primärval.

I Skandinavien har dock partiledare av tradition röstats fram i kongresser av partidelegater efter omfattande valberedningsprocesser. Marita Ulvskog, de svenska Socialdemokratenas gruppledare i EU-parlamentet och tidigare S-minister, anser att idén är god – i teorin.

– Men jag tror det blir svårt på det praktiska planet att enas om en kandidat i 27 länder. Det är ett långt avstånd till en person från ett annat land som man inte vet mycket om. Från svensk sida tror jag inte att vi kommer att stödja idén, säger hon till Europaportalen, men tillägger att hon inte varit med i de senaste diskussionerna om frågan.

Primärvalsidén har sedan den lanserats arbetat ihop stöd från olika delar av den europeiska socialdemokratin. Ordföranden för det rumänska socialdemokratiska partiet Dan Luca har redan lanserat britten David Milliband som en potentiell vinnare av ett primärval 2014. ESP:s partiledare Poul Nyrup Rasmussen skriver i en artikel i den tyska tidskriften Internationale Politik und Gesellshaft att partiet ska ta fram en ”klart demokratiskt vald kandidat”. I början av december tar det europeiska socialdemokratiska partiet ett första beslut om hur den demokratiska processen ska se ut.

Christian Wohlert
Europaportalens korrespondent i Bryssel
Skicka epost
wohlert
Christian Wohlert
Europaportalens korrespondent i Bryssel
Skicka epost
wohlert
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret